Samostalna izložba Tanje Škrgatić u Rovinju

tanje

U Galeriji sv. Toma, Zavičajnog muzeja grada Rovinja, u utorak 16. kolovoza 2016. u 21:30 sati predstaviti će se umjetnica Tanja Škrgatić sa svojom samostalnom izložbom slika

tanjeTanja Škrgatić u svojoj rovinjskoj samostalnoj izložbi predstavlja slike u kojima dominira slikarstvo apstraktnog ekspresionizma

Slikarstvo Tanje Škrgatić predstavlja se kao određeni komentar o umjetnosti koji može biti promatran iz više kuteva. Kao introspekcija, kao komentar slikarstva. Slikarstvo u različitim frazama. Da bismo neko slikarstvo nazvali suvremenim ono bi moralo podrazumijevati sva dosadašnja iskustva slikarstva one kulturne geografije kojoj se obraćamo. Reklo bi se, da je ono osviješteno i da, zapravo, govori o sebi, o vlastitim metodama, da je introspektivno i nastoji taj smjer promatranja svijeta i pokazati. To se ujedno odnosi na slikarstvo kao takvo i na Tanju Škrgatić kao autoricu.

Bavljenje samim sobom kao svrhom i rezultatom umjetničkog djela, slike u ovom slučaju, konačno i utočištem same autorice gdje je ona (autorica/slikarstvo) siguran domaćin koji ekonomično raspolaže vlastitim resursima, materijalnim, idejnim i emocionalnim.

Izložba je postavljena u Galeriji sv. Toma u sklopu tradicionalnog Rovinj Art Programa Zavičajnog muzeja Grada Rovinja.

Tanja Škrgatić rođena je 1989. u Zagrebu. Nakon završene II. opće gimnazije, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer likovna kultura, gdje 2014. diplomira s velikom pohvalom (Magna cum laude) slikarstvo, u klasi prof. Damira Sokića. Realizirala je tri samostalne i više grupnih izložbi. Za svoj rad je više puta nagrađivana. Kao suradnik Academije Moderne napisala je više predgovora za katalog izložbi umjetnicima. Članica je HDLU-a od 2014.