Prvo prvenstvo Hrvatske u utrci dronova

Sezona je godišnjih odmora, a u zadnjih nekoliko godina sve više slikamo, snimamo i objavljujemo razne životne situacije. Osim uobičajenih načina foto i video snimanja, posljednjih godina sve češće možemo primijetiti razne bespilotne letjelice, tzv dronove koji snimaju na raznim mjestima

drone 1

Kako bi pomogli razvoju i promicanju novih tehnologija iz područja bespilotnih i autonomnih sustava, osnovana je Hrvatska udruga bespilotnih sustava (HUBS), koja je upravo ovih dana pokrenula svoju web stranicu www.hubs.hr.

HUBS svojim aktivnostima, a tako i svojom web stranicom želi postati centralna nacionalna platforma za organizaciju, promicanje i razvoj svih aspekata bespilotnih sustava, te raditi na podizanju sigurnosti u operacijama te razvijanju adekvatnijeg sigurnosnog i pravnog okruženja.

Jedna od prvih konkretnih aktivnosti Hrvatske udruge bespilotnih sustava (HUBS) je i organizacija prvog prvenstva Hrvatske u utrci dronova, koji će se održati na modelarskom aeromitingu u Prelogu, 3. i 4. rujna 2016. Natjecanje je otvorenog tipa, i očekujemo natjecatelje iz susjednih zemalja, jaku konkurenciju i zanimljive utrke pune adrenalina i viška dijelova, tvrde organizatori.

U utrci se natječu po 4 natjecatelja koji u što kraćem vremenu moraju proći stazu koja se sastoji od prepreka i vrata i oštrih zaokreta u sve 3 dimenzije. Natjecatelji upravljaju svojim dronovima putem video-naočala ili monitora, i tako imaju dojam da sjede u kabini svojih letjelica.

Ti mali, ali brzi dronovi kreću se brzinom i preko 100km/h! Sama utrka je vrlo uzbudljiva i puna bliskih situacija, ali isto tako i sudara u zraku i sudara sa preprekama. Naravno, natjecatelji su ograđeni sigurnosnom mrežom tako da navijači i posjetitelji bez straha mogu uživati u utrkama.

„Prva nagrada za pobjednika u nacionalnoj konkurenciji jest putovanje na Havaje, i sudjelovanje na World drone racing Championships (http://droneworlds.com/event/), koje se ove godine održava na predivnom mjestu Kualoa Ranch, Oahu, mjestu gdje su snimani brojni filmovi poput Jurskog parka i scene iz Ratova zvijezda itd.. Naš prvak će se tamo boriti u izrazito jakoj konkurenciji natjecatelja iz 50ak zemalja svijeta za nagradni fond od preko $200.000“, zaključuje predsjednik HUBS-a Davor Crnogorac. ictbusiness.info