Kardinal Muller o Stepincu

Knjiga  Razgovor o nadi   kardinala Gerharda Ludwiga Müllera najbližeg Papinog suradnika dostupna hrvatskim čitateljima

6893Razgovor o nadi  naslov je novoobjavljenog prjevoda knjige na hrvatskom koje je autor pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller, nastala je u razgovoru s Carlosom Granadosom, a od 11. kolovoza dostupna je u svim knjižarama naklade Verbum, u čijoj je nakladi u Hrvatskoj objavljena

Novotiskana knjiga “Razgovor o nadi” kardinala Müllera objavljena je tridesetak godina nakon poznate knjige “Razgovor o vjeri” njegovog prethodnika Josepha Ratzingera koja se pojavila kad je bio na dužnosti čelnika Kongregacije za nauk vjere. U knjizi je Ratzinger govorio u kontekstu krize vjere iz svoje onodobnice, pritom je unio svjetlo i subjektivan misaoni izričaj među dominirajuće teologijske i društvene nejasnoće, tako sad u ovoj knjizi “Razgovor o nadi” kardinal Müller otvoreno i iskreno progovara o ovodobnim nejasnoćama u Crkvi i društvu, ne libeći se pristupiti ni najosjetljivijim pitanjima kao što su ona o milosrđu, crkvenoj disciplini i nauku, o pričesti rastavljenih i ponovno vjenčanih, ređenju žena, svećeničkomu celibatu, odnosu prema homoseksualcima, ulozi Crkve u društvu itd. Riječ je o vrlo zanimljivim razgovornim razmišljanjima ukoričenim u knjigu “Razgovor o nadi” koja će čitateljima produbiti vidike o mnogim pitanjima s kojima su suočeni vjernici, i koja će uvelike u ovodobnici pokazati kako naš pogled na vjeru i svijet ne treba biti iskrivljen.

“Razgovor o nadi” kardinala Gerharda Ludwiga Müllera, pročelnika Kongregacije za nauk vjere, knjiga je u kojoj ovaj najbliži Papin suradnik naglašava da je kardinal Stepinac “slava plemenitoga hrvatskog naroda i čovjek duboke vjere”

Hrvatskim čitateljima zanimljivo će biti pojednostavnjeno razmišljanje kardinala Müllera o blaženom Alojziju Stepincu: “U nacijama poput poljske ili hrvatske, graničnim državama i narodima koji su u 20. stoljeću pretrpjeli velike tragedije, biti katolikom danas znak je nacionalnoga identiteta, ali je nedavno bilo i razlogom isključivanja, marginalizacije, pa i progona. S tim u vezi blaženi kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, koji je za biskupsko geslo odabrao In te Domine speravi (U tebe se, Gospodine, uzdam), malo prije smrti zbog mučeništva kojemu ga je između 1946. i 1960. podvrgnuo novi komunistički režim u njegovoj zemljii, proročki je izjavio kako država utemeljena isključivo na materijalnim načelima ne može opstati. Drugom prigodom, tijekom svojega zatočeništva u Krašiću, kad su ga pitali za njegovu pastirsku aktivnost u životu pod nadzorom, rekao je da je samo izvršavao svoju dužnost: ‘Trpjeti i raditi za Crkvu.’ Ta slava plemenitoga hrvatskog naroda, čovjek duboke vjere i ‘svetac koji je na poseban način ostvario Božju riječ u svojemu životu i djelovanju’ (Benedikt XVI., Verbum Domini, 48), pokazao nam je da čak i u najtežoj političkoj situaciji, ako pripadamo kršćanskoj stvaralačkoj manjini, možemo u Bogu pronaći milost i savjet koji su potrebni kako bismo donijeli ispravnu odluku, izdržali nevolje, oprostili neprijateljima i prosvijetlili ostatak društva znakovima stvarne nade. U današnje vrijeme neki će pokušati uzaludno omalovažiti i oklevetati njegov veličanstven lik, iznova otvarajući rane njegova mučeništva, ali mislim da je to put koji je Providnost pripravila kako bi održala živim sjećanje na njega i kako bi ubrzala puno priznanje svetosti toga uzornog Pastira. Svaki dobronamjeran čovjek ostat će zadivljen njegovom privrženošću istini, njegovim životnim poštenjem i njegovim služenjem pomirenju, i na ekumenskomu polju.”

Splitska nakladnička tvrtka Verbum kao nakladnik s dobrim razlogom očekuje da će knjiga privući mnoštvo radoznalih čitatelja svih uzrasta. Do sad je objavljena na njemačkom i španjolskom jeziku, a novoobjavljena hrvatska naklada treća je po redu. Eto među prvima hrvatski čitatelji imaju prigodu čitati knjigu koja osmišljeno odgovara na brige, radosti i nade ovodobnog čovjeka. Teologijsku redakturu i predgovor knjizi načinio je mons. dr. sc. biskup Ratko Perić.

Knjiga “Razgovor o nadi” dostupna je u svim knjižarama ali i na web knjižare Verbum.hr, a moguće je više o njoj saznati na linku ovdje.