Istražitelji u Njemačkoj traže lakši pristup podacima

Kako bi spriječili nove terorističke akcije, istražitelji i u Njemačkoj žele lakši i bolji pristup zaštićenim podacima na društvenim mrežama poput Facebooka. A do njih trenutno ne mogu tako lako doći. Zato se diskutira o postroženju zakonske regulative. Je li to loša vijest za korisnike Facebooka?

browser 7Facebook se mnogima sviđa jer mogu biti u kontaktu s prijateljima i poznanicima, ali društvene mreže koriste i teroristi te kriminalci, i to kako bi kordinirali svoje akcije ili širili poruke mržnje

Istražitelji u Njemačkoj su otkrili da je napadač iz Ansbacha imao šest profila na Facebooku, jedan s kodnim imenom, preko kojih je komunicirao s arapskim posrednicima koji su mu davali savjete.

Njemačke tajne službe svakodnevno na društvenim mrežama pokušavaju doći do sumnjivih osoba, ali u dva od tri slučaja budu odbijeni. Vlasnici društvenih mreža odbijaju im dati informacije. Kažu da je to zbog zaštite podataka “normalnih” korisnika mreža, koji bi se ubuduće češće mogli naći na meti istražnih organa.

“Ne prođe ni deset sekundi da informaciju koja je objavljena u Njemačkoj netko može vidjeti u New Delhiju. Zato ubuduće očekujem od Facebooka da istražnim organima na upite odgovore u roku od sat vremena”, kaže za Deutsche Welle Thomas Kutschaty, ministar u vladi Sjeverne Rajne i Vestfalije.

Facebook odbacje te optužbe i tvrdi da su tijekom napada u Ansbachu i Würzburgu dan i noć surađivali s njemačkim istražiteljima.

Američki istražitelji su u prednosti u odnosu na kolege u drugim zemljama, jer se većina servera nalazi u SAD-u pa do informacija mogu doći i bez moljakanja. izvor n1info