Skip to content

Jelena Blagović Pavičić: O Njoj

U okviru Rapskog likovnog ljeta u Galeriji Pik bit će postavljena izložba fotografija zagrebačke fotografkinje Jelene Blagović Pavičić

Jelena Blagović Pavičić

Otvorenje – subota, 13. kolovoza 2016. u 21.00 sati, Galerija Pik, Ivana Rabljanina 3, Rab. Izložba ostaje otvorena do 8. rujna 2016.

Fotografska serija O Njoj treći je dio ciklusa nazvanog Nezaštićeni arhiv. Njome Jelena Blagović nastavlja intimni arhiv obiteljske i osobne povijesti započet u serijama Obiteljsko srebro i Prije mene. O Njoj portret je autoričine majke ispričan u nekoliko fotografskih sekvenci.

Kako sama autorica kaže: “Fotografski portret moje majke nastao je iz ljubavi i straha. Ljubavi prema majci i straha od zaborava. U želji da svojim pogledom zabilježim naš odnos, odnos majke i kćeri, te atmosferu roditeljskog doma, ispričala sam priču o Njoj. I o sebi. Dio smo iste sekvence, jer ja sam njena projekcija, a Ona je moja. Mjesto odrastanja uz Nju, za mene je mjesto sjećanja, naš mnemonički pejzaž, no to isto mjesto, bez Nje postaje beznačajno. Kao što će neminovno s vremenom i postati. No, strah je prevladan.”

Kustosica izložbe: Iva Prosoli

Jelena Blagović Pavičić rođena je 1983. godine u Zagrebu. Završila je dvogodišnji studij fotografije pri Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive u Padovi, Italija. Školovanje nastavlja u Engleskoj gdje 2007. godine završava preddiplomski i diplomski studij umjetničke fotografije na University of Westminster u Londonu i stječe diplomu magistra fotografije. Nagrađena je stipendijom David Faddy Scholarship za akademsku izvrsnost.

Zaposlena je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu kao docentica pri Odsjeku snimanja, Katedra za fotografiju.

Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Kini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, itd., te je dobitnica više nagrada za svoj rad od kojih se ističe Nagrada publike na natječajnoj izložbi suvremene umjetnosti T-HT@MSU za 2015. godinu.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti, koje ju je 2014. godine proglasilo najboljom mladom umjetnicom.

Barbara Marelić