Pod Pjerinom murvom u Varošu Šarića

Članice KUD a Sveta Kata

Program proslave Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti u općini Zemunik Donji organiziran

Članice KUD a Sveta Kata
Članice KUD-a Sveta Kata

Fotografije: Željko Šarić i Damir Bilosnić

U Zemuniku Donjem održan je veoma bogat, zanimljiv i dojmljiv dvodnevni program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Sportski i kulturno-umjetnički programi upriličeni su u četvrtak i petak, 4. i 5. kolovoza 2016. godine, u organizaciji Općine Zemunik, uz sudjelovanje braniteljskih, sportskih i kulturnih udruga ove općine

Glede sportskih natjecanja koja su se održala u četvrtak na sportskom centru Marušići u istoimenom zaseoku Zemunika, gdje je odigran malonogometni turnir, i na boćalištu u središtu Zemunika gdje je upriličeno boćarsko natjecanje, kazati je kako je u prijateljskim natjecanjima sudjelovalo desetak malonogometnih i boćarskih reprezentacija sastavljenih po zaseocima Zemunika Donjeg i Zemunika Gornjeg. Svim prijavljenim i natjecateljskim klubovima uručene su posebne zahvalnice za sudjelovanje u programu povodom proslave Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti Zemunik 2016., kao što su dan kasnije zahvalnice uručene i sudionicima kulturno-umjetničkog programa upriličenog u zaseoku, poznatom kao Varoš Šarića u Zemuniku Donjem. Posebna zahvalnica uručena je Josi Šestanu, najstarijem zemuničkom biciklistu, koji je sudjelovao u biciklističkom maratonu “Put vjetra put Oluje”.

Dodjela diploma
Dodjela diploma

Kulturno-zabavnom programu prethodilo je polaganje vijenaca na Spomenik palim braniteljima u Zemuniku i sveta misa u župnoj Crkvi Marije Kraljice Mira – Kraljice Hrvata, koju je predvodio don Jerko Vuleta.

Prva uopće poznata kulturno-zabavna manifestacija održana pod Pjerinom murvom u danas već gotovo napuštenoj Varoši Šarić bila je ispunjena izuzetno bogatim kulturno-umjetničkim programom, uz nazočnost više stotina gledatelja. Uz himnu Lijepa naša domovino koju su izvele malodobne članice KUD-a „Sveta Kata“ Lea Biloglav i Anđela Dujak, svim mještanima i svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, kao i obiteljima poginulih branitelja upućene su najiskrenije čestitke u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“. Minutom šutnje odana je počast svim poginulim i smrtno stradalim braniteljima Domovinskog rata.

Lijepu našu izvele su Lea Biloglav i Anđela Dujak
Lijepu našu izvele su Lea Biloglav i Anđela Dujak

Ivica Šarić, načelnik općine Zemunik Donji, potom se nazočnima obratio pozdravnim riječima, poslije čega je nastupila zemunička ženska klapa „Kandelora“ osnovana u rujnu 2008. godine, a pod vodstvom Maje Maksan. Klapa „Kandelora“ je poznata po svojim nastupima na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu (2013. i 2014.), po nagradi stručnog ocjenjivačkog suda na Festivalu ženskih vokalnih skupina Hrvatske „Žene za žene“ u Ivanić Gradu 2014. i 2015. godine, kao i po nagradi osvojenoj na Festivalu klapske pisme u Posušju 2015. godine.

Šimica Seka Bilosnić 94 majka pjesnika Bilosnića najstariji među publikom
Šimica Seka Bilosnić (94), majka pjesnika Bilosnića, najstariji među publikom

Tomislav Marijan Bilosnić, rođeni Zemuničanin, poznati hrvatski književnik, višenagrađivan u domovini i inozemstvu, na ovoj se priredbi predstavio ulomkom iz svoje poeme „Hrvatska ogrlica“ , kao i zasebnom poemom „Oluja“ posvećene Danu pobjede i domovinske zahvalnosti.

Muški članovi KUD a Sveta Kata
Muški članovi KUD-a Sveta Kata

KUD „Sveta Kata“ iz Zemunika osnovan 2007. godine, s više od četrdeset i pet aktivnih članova, koji je u međuvremenu zabilježio preko dvjesto nastupa u mnogim mjestima u domovini i inozemstvu, predstavio se djevojačkim i muškim i ženskim pjevanjem, kao i drugim bogatim repertoarom. Ovdje je spomenuti kako je zemunički KUD „Sveta Kata“ okrunjen godišnjim nagradama Zadarske županije i općine Zemunik, te višekratnim nastupima i nagradama na Vinkovačkim jesenima, te na festivalu u Đakovu i Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.

Nasup klape Kandelora
Nasup klape Kandelora

Večer posvećena Danu pobjede i domovinske zahvalnosti u Zemuniku završila je zajedničkom pjesmom svih sudionika „Vile Velebita“ i „Bože čuvaj Hrvatsku“, kao i veselicom i domjenkom do kasno u noć. Oduševljenje nazočnih bilo je na takvoj razini, da su se odmah čuli prijedlozi kako se ovakve priredbe na istome mjestu, pod Pjerinom murvom, u Varošu Šarića, trebaju organizirati i ubuduće. Kroz cijeli program večeri uspješno je vodila mlada voditeljica Kata Dragaš.

Polaganje vijenaca na spomenik poginulim braniteljimaPolaganje vijenaca na spomenik poginulim braniteljima

S nastupa mladih i starih članova KUD a Sveta Kata
S nastupa mladih i starih članova KUD-a Sveta Kata

Publika pod Pjerinom murvom
Publika pod Pjerinom murvom