Skip to content

Izložba Đure Sedera u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer: Dvoje

U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma nakon pedeset i osam godina u Umjetnički paviljon „Juraj Šporer“ u Opatiji vraća se Đuro Seder, akademik, doajen hrvatskoga slikarstva. Godine 1958. u ovome je prostoru imao prvu samostalnu izložbu (zajedno s Ljubom Škrnjugom) kada je izlagao svoje crne slike iz prvoga razdoblja svoga stvaranja

PLAKAT SEDER OPATIJA

U srijedu 10. kolovoza 2016. u 20,30 sati biti će otvorenje tematske izložbe slika, ulja na platnu nastalih u razdoblju od 2005. do 2015. pod nazivom Dvoje. Izložba je organizirana u suradnji s Gradskom galerijom Labin u kojoj će istodobno biti otvorena izložba slika Đure Sedera na temu Slikar i njegova slika. Ove dvije teme do danas žive u svim slojevima njegova slikarstva. Kuratorica obiju izložaba je povjesničarka umjetnosti Branka Arh. 

„Obje teme nose Sederov zanos slikanja, osebujni likovni izričaj koji iščitavamo u moćnoj, uzbudljivoj, eruptivnoj gestualnosti, u obilnoj materičnosti, u čudesnom svjetlu njegove palete koje dolazi iznutra, iz dubljih slojeva slike. U likovnom pogledu, obje teme izbalansirane su do najprofinjenijih harmonija“, napisala je Branka Arh u uvodnom dijelu razgovora sa Sederom objavljenim u katalogu izložbe. U tom razgovoru Seder govori o svojim stvaralačkim počecima, o svojim crnim slikama, o enformelu i Gorgoni čiji je bio član, o nihilizmu i filozofiji egzistencijalizma kojim se zanosio u svojoj prvoj, tzv. crnoj fazi, o Isusu, božanskom i ljudskom koji zauzima izuzetno važno mjesto u njegovu slikartsvu, o ljubavi između dvoje i prizivanju komunikacije i susreta, ali najviše o svojim traganjima za istinskim slikarstvom.

S Opatijom ga je povezala prva samostalna izložba u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ i eto, sada, nakon prijeđenog slikarskog puta na kojemu je stvorio jedan od najznačajnijih opusa u hrvatskome slikarstvu 2. polovice 20. stoljeća, vraća se na početke, zatvara krug. 

“Izložba Dvoje nosi ugođaj intimne radosti, nježnosti susreta i suptilne erotske igre u komunikaciji žene i muškarca, ali i nemogućnosti pravoga dodira i istinskoga otkrića drugoga. Pokazuje ih u trenucima iskrene zapitanosti o vlastitom identitetu, o smislu, tajnama i razlozima svoga postojanja. Skida s dvoje sve što bi moglo zavarati, uljepšati, uputiti na lakoću susreta, na površne i isprazne dijaloge. Ostavlja tek ogoljelu stvarnost osamljenih bića. Ne mari pritom ni za figuru ni za prepoznatljive pojedinosti. Stoga ne treba Sederovu sliku gledati kroz temu i sadržaj. Njemu je važna likovna bit, umjetnička istina i razina, traženje (i nalaženje) odgovora na pitanja o umjetnosti, stvaranju, životu i svijetu.” (Branka Arh, iz kataloga izložbe)

O autoru:

Rođen u Zagrebu 1927. Diplomirao na ALU u Zagrebu kod prof. A. Mejzdića 1951. Specijalku za slikarstvo završio kod prof. M. Tartaglie 1953. Član grupe Gorgona od 1959. – 1966. Objavio zbirku pjesama Otac iz lonca 1978. Redoviti profesor na ALU u Zagrebu 1987. – 1998. Od 1998. u statusu profesora emeritusa. Od 2000. član HAZU. Od 2011. voditelj Gliptoteke HAZU. Samostalno izlaže od 1958. Ostvario je brojne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu. Djela mu se nalaze u mnogim nacionalnim i inozemnim galerijama i muzejima. Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo (Godišnja nagrada za slikarstvo „Vladimir Nazor “, Godišnja nagrada HDLU, Odličje za zasluge u kulturi „Danica s likom Marka Marulića“, Nagrada „Vladimir Nazor“ za životno djelo, Nagrada Galerije Forum).

Za sve informacije možete se obratiti kustosici izložbe Branki Arh na 098305500

Izložba će biti otvorena do 18. rujna 2016. godine.