Dan žalosti u Makedoniji nakon smrti 22 osobe u nevremenu

1a0f16506

Danas će u Makedoniji biti dan žalosti zbog pogibije 22 osobe u nevremenu u toj zemlji, odlučila je u nedjelju vlada na izvanrednoj sjednici, proglasivši istovremeno izvanredno stanje u regiji Skopja i Tetova

1a0f16506

U velikom nevremenu koje je u subotu navečer i tijekom noći na nedjelju pogodilo Skopje poginule su 22 osoba. Nevrijeme je nanijelo i veliku materijalnu štetu, oštećene su kuće, ulice i automobili.

U Skopju i u nedjelju pada kiša praćena grmljavinom, ali prema navodima iz Hidrometeorološkog zavoda, slabijeg je intenziteta nego u subotu.

Tijela žrtava pronađena su u nedjelju ujutro u različitim dijelovima Skopja. Neki su se utopili u automobilima koje su poplave odnijele s cesta na obližnja polja.

U Skopju su u dva sata pale 93 litre vode po četvornom metru, što je prosjek za čitav kolovoz, ističe Hidrometeorološki zavod. U nekim dijelovima makedonske prijestolnice razina vode dosegnula je metar i pol, prenijeli su lokalni mediji.

Brojne kuće su još uvijek poplavljene i nemaju struje, a neke su se uslijed nevremena srušile. Lokalni mediji prenose da je hospitalizirano 20 ljudi i da je u pomoć pozvana vojska.

Zbog odrona zemlje od svijeta su odsječena tri sela na sjeveroistoku zemlje. Snažno nevrijeme pogodilo je i Tetovo, na sjeverozapadu Makedonije, prouzročivši materijalnu štetu, ali bez žrtava. Hina