Čitanje knjiga produljuje život

giphy 1

Čitanje knjiga može produljiti životni vijek za dvije godine, kažu znanstvenici s Yalea koji su rezultate svog nedavno provedenog istraživanja objavili u časopisu Social Science & Medicine

giphy 1Istraživanje je provedeno na 3635 osoba starijih od 50 godina koje su znanstvenici podijelili u tri grupe: one koji ne čitaju knjige, oni koji tjedno na čitanje knjige utroše tri i pol sata, a treću grupu činile su osobe koje tjedno čitaju više od tri i pol sata.

Rezultati su pokazali da, u usporedbi s osobama koje ne čitaju, ljudi koji čitaju tri i pol sata tjedno imaju 17 posto izgleda manje da će umrijeti u predstojećih 12 godina, a onima koji čitaju više od tri i pol sata šanse se smanjuju za 23 posto. Zaključeno je da čitači umiru u prosjeku dvije godine kasnije od onih koji uopće ne čitaju.

Studija je otkrila i da knjige više čitaju fakultetski obrazovane žene s višim osobnim prihodima.

Slična je veza utvrđena i kod osoba koje čitaju novine ili časopise, no povezanost je nešto manje čvrsta.

Istraživanjem nije precizno utvrđeno koji mehanizmi čitačima produljuju životni vijek, no Levy i kolege pretpostavljaju da bi se moglo raditi o pozitivnom utjecaju na kognitivne funkcije.

Tome u prilog idu i rezultati jedne studije iz 2013. koja je pokazala da čitanje potiče komunikaciju među moždanim stanicama. Hina