Splitsko ljeto: Premijerno prikazan balet “Na putu”

Balet HNK Split je na Sustipanu u sklopu 62. Splitskog ljeta premijerno izveo predstavu Igora Kirova “Na putu”, a sudeći po reakcijama publike, osim izvrsne kulise i ambijenta na otvorenom koreografija im se jako svidjela što su nagradili dugotrajnim pljeskom

giphy116

Riječ je o klasičnom baletu na “špicama” koji se postepeno razvija ka suvremenom plesnom izričaju u kojem 32 dulje ili kraće plesne sličice nose osnovnu priču o putovanju kroz čovjekove snove, maštanja i težnje. Na sceni se nalazilo 17 plesačica i plesača, isto toliko stolica, dva zida i jedan cilj, a to je traganje za svojim snom. Balet je počeo i završio arijama između kojih je 30 varijacija teme čiji su se ritam i tempo stalno mijenjali.

giphy115Makedonski plesač i koreograf Igor Kirov je tu predstavu radio na glazbu “Goldberg varijacija” Johanna Sebastiana Bacha, a “Na putu” obrađuje nesanicu kao stanje koje svatko od nas poznaje. Kirovu je na predstavi asistirala Mojca Majcen, kostime je izradio Aleksandar Noshpal, dok su se oko svjetla i zvuka brinuli Branimir Bokan i Tomislav Luetić.

U predstavi su nastupili plesači Baleta HNK Split i to Ekaterina Kuznjecova, Matea Milas, Gabriela Mede, Eva Karpilovska, Hazuki Tanase, Tina Hatlak, Lejla Bajramović, Ajla Kadrić, Artjom Žusov, Ivan Boiko, Aleksandar Korjakovski, Remus Dimache, Romulus Dimache, Uroš Škaper, Ašatbek Yusupuhanov, Yevhen Baranovskyi i Francesco Bruni.

Nakon ove premijere na programu su još dvije izvedbe koje će se održati 6. i 7. kolovoza. (Hina)