Posvećen “Oluji” započeo 20. konjanički maraton

Spomen na zapovjednika slavne pobjede generala Zvonimira Červenka

20 maraton uak 1

Napisao: Dragutin Pasarić
Foto: Sandra Horvat i Stjepan Vego

Svečani doček pred sisačkom katedralom

POPOVAČA / SISAK – Jutros u pet sati na Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera u spomen na vojno redarstvenu akciju Oluja započeo je 20. jubilarni poznati konjanički maraton. Uz vođu konjanika Željka Pettersa u sedlu su: Domagoj Petters, Tija Paola Tutić, Ivan Geljić, Spomenko Karić i Dubravko Presker, a u logistici Mario Tutić i Josip Šivak. Petodnevni maraton pod sloganom Tradicija prošlosti – potreba budućnosti kretat će se najviše Sisačko – moslavačkom, a dijelom na području Pokupskog i Zagrebačkom županijom.

20 maraton uak 2

Danas u šest sati nastupom KUD-a „Moslavec“ iz Volodera jahači su svečano pozdravljeni i službeno ispraćeni s novog gradskog trga u Popovači. Put konjanika blagoslovio je vlč. Dragutin Toplak, u vrijeme rata duhovnik 56. kutinske samostalne bojne. Ostvarenje cilja konjanicima je u ime Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Sisačko moslavačke županije poželio predsjednik Stjepan Hrastnik.

20 maraton uak 3

U ime pokrovitelja Grada Popovače gradonačelnik Josip Mišković „maratoncima“ te dva desetljeća neprekinute konjaničke manifestacije zahvalio je na promociji vrijednosti Domovinskog rata, ali i zavičaja. U dosadašnjih 140 dana ostvarili su 11.000 kilometara cjelokupnim područjem Hrvatske i dijelovima Austrije, Mađarske te Bosne i Hercegovine. Ovogodišnju prvu dionicu jubilarnog maratona jahači posvećuju zapovjedniku Oluje generalu Zvonimiru Červenku, životom vezanim uz popovački kraj. Slavnih kolovoških dana i hrvatske pobjede 1995. godine general Červenko bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Inače ove godine je 90. obljetnica njegova rođenja i 15. obljetnica smrti.

20 maraton uak 4

Prijepodnevni svečani doček nakon mise za Domovinum a koju je predvodio biskup sisački mons. Vlado Košić zbio se pred katedralom u Sisku. Biskup je blagoslivljajući maraton pohvalio napor konjanika koji na jedinstven način imaju osjećaj za poštovanje prema žrtvama Domovinskog rata. Sisačkim i petrinjskim krajem dionice će dana i sve do utorka biti posvećene generalima Janku Bobetku i Đuri Brodarcu te pukovniku Predragu Matanoviću,

20 maraton uak 5

U nedjelju 7. kolovoza konjanicima će se u ime Sisačko – moslavačke županije, a koja maratonu daje potporu obratiti župan Ivo Žinić. Učinit će to na mjestu predaje 21. kordunskog korpusa generalu HV Petru Stipetiću u Gornjem Viduševcu, nedaleko Gline, gdje je 1995. godine kao hrvatski branitelj bio je svjedok tog završnog čina vojno-redarstvene akcije Oluja. Dolazna dionica u Moslavinu spomene je na Zvonimira Gregurića Regicu, ratnog zapovjednika 56. kutinske samostalne bojne HV.

Biskup konjanici o16