Gen povezan s ALS-om

giphy

giphy

Međunarodni konzorcij je opisao do sada nepoznat gen koji povećava rizik oboljevanja od ALS-a, amiotrofične lateralne skleroze

Gen, koji su nazvali C21orf2, suradnici širokog međunarodnog projekta MinE, detaljno su opisali u reviji Nature Genetics.

Vjeruje se kako će otkriće i znanstvena obrada spomenutog gena u budućnosti omogućiti nastanak djelotvorne terapije za ALS, koji je do sada važio za neizlječivu, opaku bolest koja statistički pogodi jednog od 400 ljudi.

U studiji koja je doprinijela otkrivanju gena, nositelja rizika oboljenja, svojim su prilozima sudjelovali oboljeli, ali i mnogi poznati bogati donatori širom svijeta putem akcije “Polij se vedrom hladne vode”, koja se prije dvije godine odvijala po cijelom svijetu.

Studija koja je dovela do otkrića i opisa novog gena plod je suradnje i rada stručnjaka i dobrotvornih udruga iz 15 zemalja.

Istraživali su se uzorci preko 15000 ljudi oboljelih od ALS-a i 26000 zdravih osoba, a projekt su vodili profesori Jan Veldink i Leonard van den Berg sa Sveučilišnog kliničkog centra Utrecht i profesor Ammar Al-Chalabi, s Kings Collegea u Londonu. plivazdravlje.hr