Fokus našeg programa je na gospodarskom rastu

Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković gostovao je u emisiji N1 televizije „Točka na tjedan“. S njim je razgovarala novinarka Nataša Božić

20160729plenkovic N1 1

Govoreći o izbornom programu naglasio je da, nakon što HDZ pobijedi na izborima i preuzme odgovornost za vođenje države, u prvoj fazi PDV će se smanjiti za jedan postotni bod, a do kraja mandata PDV će biti 23 posto. U sklopu sveobuhvatne porezne reforme u cilju rasta i razvoja gospodarstva smanjit će se i porez na dobit na 18 posto, a za mikro, male i srednje poduzetnike na12 posto. Naš stručnjaci rade i na smanjenju poreza na dohodak.

Predsjednik Plenković kazao je da je fokus programa stavljen na gospodarski rast, a cilj je da do kraja mandata buduće vlade stopa rasta BDP-a bude pet posto. Dodao je da naši stručnjaci rade na mjerama za smanjenje javnog duga. Gospodarski rast realizirat će se kroz pametnu fiskalnu konsolidaciju i aktivaciju pasivne državne imovine.

Na pitanje o parlamentarnim izborima, predsjednik Plenković odgovorio je će HDZ dobiti povjerenje građana – pobijediti i ostvariti više saborskih mandata nego na prošlim izborima. Nakon pobjede, politička partnerstva tražit će se s onim stranka s kojima dijelimo svjetonazorsku i programsku podudarnost. Napomenuo je da želimo biti čimbenik stabilnosti na hrvatskoj političkoj sceni, s kojim će drugi partneri tražiti suradnju.

„Želim da HDZ bude dovoljno snažan i da na izbore ide samostalno, a nakon toga ćemo razgovarati s partnerima“, kazao je.

Predsjednik Plenković poručio je da će sve učiniti da HDZ u ovaj novi izborni ciklus ide spreman, s kvalitetnim programom i ljudima koji su dosljedni, dokazani i provjereni te će biti u stanju provoditi program.

Istaknuo je da je HDZ predvodio sve bitne zadaće – od neovisnosti i obrane od velikosrpskog Miloševićeva režima, promjene ravnoteže snaga u BiH, izgradnje institucija do pristupanja Europskoj uniji i NATO-u. Hrvatska se danas suočava s novim izazovima koji su prije svega kvalitetno korištenje međunarodnog položaja te fokus na gospodarska i socijalna pitanja.

U kontekstu odnosa sa Srbijom i pregovora te zemlje za ulazak u EU, predsjednik Plenković je kazao da je Miloševićev projekt bio agresivni režim koji je vodio rat na našem teritoriju. HDZ-ova vlada uvrstila je čitav niz elemenata u dokumente koje je usvajala u kontekstu prije otvaranja poglavlja 23 i naznačila da želi riješiti ta pitanja, kao i poštivanje prava manjina, pitanja granica, pronalaženje nestalih te sve ono što se odnosi na sukcesiju. Hrvatska je članica NATO-a i EU, te ne može dopustiti pravnu nesigurnost svojih državljana.

Kada je riječ o obrazovnoj reformi, predsjednik Plenković naglasio je da je ona jedno od najvažnijih pitanja hrvatske budućnosti. Potrebno je postići konsenzus, naglasiti ulogu nastavnika i saslušati stavove roditelja. Spojiti formulu koja je ključna za uspješna društva – povezivanje obrazovnog procesa sa stvarnim potrebama tržišta rada.

Intervju možete pogledati u cijelosti