9. kastav blues festival

ZAM 5830

Kastav Fortica
06/08/2016, u 21:00, slobodan ulaz

Krajem ožujka 2007., Kastav je posjetio američki blues glazbenik Jerry Ricks, kojem se nova sredina toliko svidjela da je odlučio svoje posljednje godine života provesti ovdje. Jerry je bio omiljen među lokalnim stanovništvom, a budući da je bio jedan od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog bluesa i posljednja živuća veza sa tzv. prvom generacijom blues glazbenika, nastala je ideja o organizaciji memorijalnog blues festivala koji bi u Kastav privlačio ljubitelje glazbe iz zemlje i inozemstva. Devet godina poslije, Kastav Blues Festival jedan je od najpoznatijih blues događanja u regiji.

Ovogodišnji petodnevni program devetog međunarodnog Kastav Blues Festivala održat će se od 4. do 8. kolovoza uz brojne koncerte, glazbene radionice, izložbe i druge aktivnosti. Uz koncerte i izložbe u gradu Kastvu, dio programa odvijat će se u Kostreni, Viškovu, Matuljima i Čavlima čime se festival širi i van područja Kastavštine promovirajući ovaj kraj i upotpunjujući turističku ponudu cijele regije.

U četvrtak, 4. kolovoza u 21 sat na terasi kostrenskog restaurant i lounge bara The Bulldog BBQ nastupit će splitski jazz sastav Black Coffee i jedan od najeksponiranijih hrvatskih blues glazbenika, Porinom nagrađen, Tomislav Goluban.

Petak, 5. kolovoza rezerviran je za slovačku kombinaciju na matuljskom krovu Sportske dvorane gdje u 21 sat nastupa slovački blues duo Bonzo Radványi & L’uboš Beňa, poznati po svojoj izvrsnoj interakciji s publikom, a slijede ih hrvatski bend Trio 99th čiji se glazbeni izričaj kreće od tradicionalnog bluesa prema modernijim blues izričajima.

Nakon Matulja, u subotu Kastav Blues seli na čuvenu kastavsku Forticu s prekrasnim pogledom na Kvarner, koja će biti domaćinom (također s početkom u 21 sat) glazbene večeri sa, sada već, umjetničkom institucijom Belgrade Dixieland Orchestra, koji prvi put nastupaju u Kastvu. Nakon umjetnika iz srpske prijestolnice, publika će moći poslušati kvarnerski trio – Jed Becker’s group, a glazbenu poslasticu večeri zaokružit će jedan od najcijenjenijih slide-gitarista odnosno najpoznatiji britanski blues glazbenik uopće – Michael Messer. Messer je već godinama jedan od najzaslužnijih aktera priče o Kastav Bluesu kojemu se može zahvaliti na visokim programskim standardima Festivala i brojnim glazbeno-edukativnim radionicama. Takozvani Blues workshop Michaela Messera ove godine svoje mjesto i vrijeme zakazuje ispod Gradske lože u Kastvu, s početkom u 17 sati, u nedjelju 7. kolovoza. Istog dana nešto kasnije, oko 21 sat, Ronjgi na Viškovu biti će domaćini nastupa američke glazbenice afričkih i francuskih korijena – Ty Le Blanc 4tet-a i Riccardo Staraj & Midnight Blues Banda, već renomiranih blues izvođača na ovim prostorima.

Posljednjeg dana, u ponedjeljak 8. kolovoza u 21 sat u Kaštelu na Čavlima, publika će se oprostiti od ovogodišnjeg Festivala atraktivnim afričkim bluesom. Senegalci, braća Guisse, kubanski instrumentalist Lazar A. H. Zumeta i legendarni slovenski glazbenik Igor Leonardi uvest će auditorij u čari i osebujan zvuk afričkog bluesa, a kompaktnu glazbenu cjelinu zaokružit će poznati riječki glazbenik, pokretač te umjetnički ravnatelj festivala Damir Halilić Hal.

Kastav Blues prezentira, tradicionalno, i dvije izložbe.

Od 31. srpnja do 8. kolovoza u Art caffeu na Kastvu posjetitelji će moći pogledati fotografije Damira Zamaklara pod jednostavnim nazivom ”Fotografija i blues”, gdje je umjetnik pokušao promatračima dočarati onu posebnu i svojstvenu emociju koju glazbenik pobuđuje u slušatelju. No ovo nije jedina izložba, naime kako Božidar Milinović, Mr. Jazz, ove godine slavi 25 godina svog umjetničkog rada, izložbu Limited Edition posvetio je upravo Kastav Blues Festivalu. Njeno otvorenje svojim nastupima uveličat će poznate riječke umjetnice Sandra Zlendić i Martina Rejec, a svi ljubitelji dobre glazbe i umjetnosti općenito imati će priliku razgledati izložbu od 6. do 16. kolovoza. kkl.hr