LOU ANDREAS-SALOME: Moj život

Lou Andreas-Salomé bila je na prijelazu u 20. stoljeće prototip “neovisnoga ženskog uma”: hrabra, samosvojna, čudesna osobnost koja je inspirirala brojne vrhunske intelektualce i umjetnike, ali i općenito ljude željne novih duhovnih spoznaja

salome naslovIme joj se danas ne veže toliko uz njezin opširan književno-publicistički opus – poeziju, pripovijetke, romane, eseje i članke – koliko uz fizičke i duhovne veze s brojnim međašima duha 20. stoljeća, velikanima kao što su: Friedrich Nietzsche (odbila je njegovu bračnu ponudu), Rainer Maria Rilke (bili su u višegodišnjoj vezi), Sigmund Freud (pohađala je njegove seminare, dopisivali su se godinama)…

Sjećanja na druženja s njima, s Tolstojem, Schnitzlerom, Hamsunom, Wagnerom, Adlerom, Réeom, brak s Andreasom, djetinjstvo u Rusiji… i cijeli svoj život prebogat uspomenama, osjećajima i duhovno-intelektualnim otkrićima sažela je u intrigantno i iznimno zanimljivo štivo naslovljeno “Moj život”.

Tekst života ove intelektualne femme fatale uravnotežena je zbirka esejističkih i teorijskih razmatranja, kao i živopisnih životopisnih reminiscencija. Lou Andreas-Salomé bila je svojevoljna, »više nego emancipirana«, živjela je i pisala po svojim pravilima, pa tako i u “Mom životu” ne ispisuje svoj život kao golu kronologiju, nego o njemu piše otvoreno, ali odmjereno i sadržajno. Njezin život bio je, ustvari, njezina najveća umjetnost, a ova je knjiga tome najbolja potvrda.

Uz dosad objavljene životne zapise Gertrude Stein, Dalija, Chagalla, Kafke, Hamsuna i drugih velikana, “Moj život” Lou Andreas-Salomé još je jedna knjiga u nizu vrijednih autobiografskih naslova Šarenog dućana, izdavača i romansirane verzije dijela ovdje opisanih događanja: Kad je Nietzsche plakao, Irvina D. Yaloma.