Skip to content

Filmu “Viva” Propeler Motovuna

 motovun 1

M0T0VUN – Svečanom dodjelom nagrada u subotu navečer završio je 19. Motovun Film Festival, a glavnu nagradu, Propeler Motovuna, osvojio je irsko-kubanski film “Viva”, posebno priznanje dodijeljeno je ruskom filmu “(M)učenik dok je nagradu FIPRESCI žirija odnio film “Dobra žena”

Jednoglasnom odlukom glavnog žirija, u sastavu Alma Prica, Salvatore Mereu, Fridrik Thor Fridriksson i Klemen Dvornik, glavna festivalska nagrada Propeler Motovuna dodijeljena je irsko-kubanskom filmu “Viva” redatelja Paddya Breathnacha. Kako se navodi u obrazloženju odluke “nagrada je pripala filmu koji istražuje mogućnosti transformacije u zatvorenom okruženju, a prepun je iskrenih emocija, zalaganja, i želje za istinom”. Film nudi sublimirani oblik žudnje za ljepotom, zagovara ljudsku autentičnost i borbu u ime unutarnjeg imperativa slobode. Film ne prikazuje samo konflikte, već i put koji vodi rješenjima, pun života, prekrasno snimljen, te režiran fokusirano i s ravnotežom, ocijenjeno je.

Glavni žiri dodijelio je i posebno priznanje ruskom filmu “(M)učenik” redatelja Kirilla Serebrennikova. Posebno priznanje pripalo je filmu koji, istaknuto je, prikazuje snažnu parabolu suvremenog svijeta, ispituje ulogu fanatičnih i ekstremističkih stavova i njihovu zavodljivu moć. Estetski izvrsno snimljen i uz intenzivnu glumačku izvedbu, ovaj film, ociejnio je žiri, postavlja vrlo važna pitanja našeg doba, i u svijetu koji je “izgubio kompas”, pokušava vratiti počasno mjesto kategoriji razuma.

motovun f

Najboljim kratkim filmom u selekciji Motovunski kratki, po izboru prošlogodišnje pobjednice Chintis Lundgren, proglašen je francuski film “Bezolovno” redatelja Emmanuela Tenenbauma. Film je osvojio i nagradu od tisuću eura.

Međunarodni žiri kritičara u sastavu: Peter Cerovšek, Vladimir Šeput i Jesús González Notario dodijelio je nagradu FIPRESCI filmu “Dobra žena” Mirjane Karanović zbog iznimne glume i dobre režije koji se hrabro bavi pitanjem ratnih zločina nad nevinim ljudima i unutrašnjim borbama moralno rastrgane žene. (Hina)