Nezaustavljivi kineski ribari haraju svjetskim morima

Prvih dana ožujka, vijetnamski ribar Tran Sinh i njegova posada vadili su ribarske mreže iz mora kada je brod kineske obalne straže brzo jurio prema njihovom plovilu

Chinese fishing fleet 16x9

U trenutku kada su bili vrlo blizu Sinhovom drvenom čamcu, ljudi na mnogo većem brodu uzvikivali su nešto na kineskom što on nije razumio. Tada na razgovijetnom vijetnamskom kineski moreplovac je prozborio: ‘Ove vode pripadaju Kini; ti i svi vijetnamski brodovi moraju smjesta otići.’

Dok su Sinh i njegova posada ubrzali napore da ukrcaju mreže, kineski ribari su otvorili vatru izrešetavši brod mecima i ozlijedivši jednog od njegovih ljudi. Sinh je zatim dao gas kako bi pobjegli što brže. Satima kasnije, on i njegova posada, stigli su u luku s teško oštećenim plovilom.

Ovo je samo jedna od priča koja pokazuje kako kineski ribari ne štede sredstva ni načine kako bi ostvarili svoje ciljeve. Nije čudno kako se Kina spori s Vijetnamom i susjednim zemljama oko prava na lovljenje ribe, međutim radi se o nečem puno bitnijem. Kineski ribari na legalne i ilegalne načine love ribu diljem svjetskih mora pa se možemo zapitati: jesu li kineski ribari novi svjetski pirati koji putem svojeg ilegalnog ribolova šire globalni politički i ekonomski utjecaj Kine?

Dobro su poznata kineska nastojanja da stvore Novi put svile i izvrše pomorsku ekspanziju na spornim vodama u Južnom i Istočnom kineskom moru i Advance je o tome već pisao. Međutim, treba posvetiti posebnu pozornost kineskim piratima koji osim za svoj džep svojim ribarenjem do obala Afrike i Južne Amerike jačaju geopolitičke pozicije Narodne Republike Kine.

U subotu 18. lipnja indonezijska mornarica presrela je kines… advance.hr