Skip to content

Izložba Mate CROate u Zmajevoj špilji u marini Frapa u Rogoznici

Mata CroAta 2

Po marini Frapa u Rogoznici popularni mladi kipar Mata CROata izlaže eksponate kamenih jedara gdje želi prikazati svoja kamena jedra uz prava jedra. Doplovio je svojom izložbom kamenih jedara u pravu marinu

Otvorenje izložbe je 29. srpnja u 21 sat, a izložbu možete pogledati tijekom cijelog ljeta.

Novi ciklus spiljskih jedra

Kako je spiljski čovjek nekad izrađivao svoje kamene alate nego lomeći grubo kamen, iver, po iver, pločicu po pločicu, komad po komad u željenom smjeru. Da taj posao nije nimalo lak, i da je više od drugih postupaka obrade i oblikovanja kamena podložan slučaju, istraživao je Mate Turić / Mata CROata namjenski za ovu izložbu. Naime, spiljski ugođaj (nebitno koliko prirodan, a koliko artificijelan) potaknuo ga je da istraži način kako kamena jedra povezati s nizom asocijacija koje izaziva spilja kao takova.

Mata CroAta 1

Drugo je s podmorjem. Koliko ima potonulih jedrenjaka koji u sjećanjima žive poput aveti, ili u pjesmama i pričama plove poput Ukletog Holandeza. Mata CROata povezao je, dakle, svojim djelima najnovijeg ciklusa s jedne strane jedra, s druge specifičnu obradu kamena, kakvom je počeo prvi kreativni pračovjek umjetnik-dizajner.

Mata CroAta 4

Novim nas kamenim jedrima Mata CROata vodi na plovidbu u vremeplov u kojem se dodiruju suvremena high-tec estetika obrade kamena s onim primarnim, arhetipskim. Susret različitih estetika, u znakovnoj komunikaciji sadašnjosti i prošlosti, odvija se u izložnim djelima mladog umjetnika holistički skladno.

Mata CroAta 5

Od početaka postmodernog doba (od 1975.) u kojem se nalazimo još danas, umjetnici posežu za arhetipovima, tragajući za praoblicima nastojeći stvoriti umjetni /umjetnički dodir ondobnog i suvremenog. Najčešće to su bila zazivanja sličnih oblika i šamanskih/mističnih postava. Mata CROata odlučio je taj vremenski spoj ostvariti tehnikom obrade kamena. Uz idenifikacijske oznake radova (reljef, zarezivanje, otvaranje jedra od vrha prema dnu, odozdo prema gore, spuštanjem do križa jarbola; od nabora do napetosti, od smotanih jedara do rastvorenih izloženih vjetru i valu, itd.) ovaj je ciklus Mata CROata ostvario i kao hommage jednom pradavnom, važnom i vrijednom postupku obrade kamena (lomljenju) koji korespondira s ambijentom spilje.

Mata CroAta 6

Mistično, začudno svjetlo koje se doživljava u morskim spiljama, ovdje će također događati kao dio umjetničke postave, manifesirajući reljefnost kamenih jedara u novoj i drugačijoj metafizičkoj strukturi. Ono što je izmaštano dolazi u prvi plan, dok se stvarna taktilnost pretvara u iluziju viđenja (svjetlo, sjena, boja) u čudesnu sliku plovidbe na koju nas je ovom prilikom poveo Mata CROata svojim vrijednim i spretnim rukama i maštovitim oblikovanjem. Što je tvrdo, postaje meko za oči i ruke, a što je hrapavo (odbijeno) postaje dio novog strukturalnog ritma i dio prizvane legende o praiskonu.

Branka Hlevnjak

Mata CroAta 3