Hrvatska u vrhu EU-a po udjelu nezaposlenih mladih izvan sustava obrazovanja ili osposobljavanja

photo Haley Phelps

Skupini nezaposlenih u dobi od 15 do 29 godina koji nisu u sustavu obrazovanja ili osposobljavanja (NEET) u Hrvatskoj pripada 21,8 posto mladih, što je značajan rast u odnosu na 2008. i 2009. godinu kad je jedna desetina mladih bila u tom statusu, pokazuju podaci Eurostata za 2014. godinu

photo Haley Phelps

Mreža mladih Hrvatske (MMH), krovna organizacija mladih u Hrvatskoj koja broji preko 60 članica, u svom Kvartalnom tematskom osvrtu o položaju mladih na tržištu rada je ustvrdila kako se NEET kategorija (Not in Education, Employment or Training) sve više počinje koristiti kao relevantan pokazatelj društvenog položaja mladih, jer nas upućuje na broj onih koji su “izvan sustava”, a kako se ističe u izvješću, zabrinjavajuć je podatak da je Hrvatska u Europskoj uniji po visini udjela mladih u NEET skupini na visokom četvrtom mjestu, odmah iza Bugarske, Italije i Grčke.

Alarmantan je i podatak da je najveći broj mladih u NEET statusu, njih čak više od dvije trećine, završilo srednjoškolsko strukovno obrazovanje, čime je Hrvatska uvjerljivo najgora u Europskoj uniji.

U MMH smatraju kako se time pokazuje jasna potreba ulaganja napora u uređivanje sustava stručnih praksi za vrijeme obrazovanja, s naglaskom na jasne uvjete rada, osiguranu isplatu primjerene naknade za rad te posebno na razvoj sustava prakse kroz suradnju države, poslodavaca i sindikata.

Kako ističu, time bi se doprinijelo direktnom prelasku većeg broja mladih iz sustava obrazovanja u svijet rada, kao i smanjivanju rizika od dugotrajne nezaposlenosti, pri čemu bi strukovno obrazovanje u znatno većoj mjeri trebalo funkcionirati kao mehanizam socijalnog uključivanja. Hina