Ukrajina – Zemlja partner Lipovljanskih susreta

Krajem kolovoza Lipovljani središte nacionalnih manjina Hrvatske

Lipovljanj 1

Napisao: DRAGUTIN PASARIĆ
Snimila: ROMANA CAPAN

LIPOVLJANI – Ovogodišnji „Lipovljanski susreti“ poznata priredba nacionalnih manjina pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović održat će se od 26. do 28. kolovoza. Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora priredbe i načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar. S obzirom da u Lipovljanima zapaženo djeluje Kulturno prosvjetno društvo Ukrajinaca „Karpati“, ovogodišnja zemlja partner je Republika Ukrajina. U sedmom izdanju nakon obnove (2010.) uz 12 KUD-va zajedno s programima izložbenog, književnog, sportskog, vatrogasnog i natjecanja šumskih radnika te biciklijadu nastupit će 800 sudionika.

Lipovljanj 3

Lipovljanski park ponudit će na štandovima bogatu gastronomsku i ponudu suvenira te ruho nacionalnih manjina. Središnja pozornica će nakon folklornog živjeti i u znaku programa poznatih imena hrvatske estrade. Tu vrstu okupljanja podupiru i Ministarstvo kulture RH i Sisačko moslavačka županija. U ime Grada Zagreba obratio se i glavni pokrovitelj „Lipovljanskih susreta“ gradonačelnik Milan Bandić. Iskazao je zahvalnost posebno zauzetim volonterima, a koji je stotinjak. Zadovoljstvo mi je što se duh multikulturalnog, a u aktualnim trenutcima kriznog stanja u kojemu se danas živ, i uz metropolu širi i živi i u manjim mjestima, a Lipovljani su uzor, rekao je Bandić.

Lipovljanj 2Manjine u fokusu izbjegličke krize

Tu dimenziju naglasio je i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine u RH. Pri tomu dao je do znanja da će ovogodišnji Okrugli stol tematski nositi naziv „Nacionalne manjine u demokratskim društvima:migracije u fokusu izbjegličke krize“. Osobito raduje što su „Susreti“ obogaćeni gospodarskim sadržajem s kojima će i započeti. Boris Mesarić, predsjednik HGK Županijske komore Sisak podsjetio je da će razgovori naznačiti pretpostavke za mogući gospodarski razvoj ove sredine, SMŽ i RH s Ukrajinom. S gospodarske strane, jer područje Lipovljana vezano je i uz „crno zlato“ u ime generalnog sponzora priredbe potporu je u ime INE d. d. dao Dinko Vidaković, direktor proizvodnje za kopneni dio Hrvatske. Direktor Turističke zajednice SMŽ Željko Lenart Lipovljane je i ovom priredbom uvrstio u značajnu turističku ponudu u županiji, a koju će dobiti osobito i izlazom na autocestu, a za što su radovi u tijeku. Javnosti se obratio i Oleksandr Levčenko, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u RH. Vezano uz aktualne trenutke ukrajinskih okolnosti života najavio je izložbu „Dombas – rat i mir“ Prvi puta i to u Lipovljanima bit će predstavljena i knjiga „100 znamenitosti Ukrajine“.