Salvaro: Od Salona do šepavog slona

Otvoreni atelje Hanibala Salvara djelovat će u nedjelju 24. srpnja 2016. od 11:00 do 21:00 sat. Održava opet u dvorištu Radićeva ulica 30, povodom zavšetka 51. Zagrebačkog salona vizualnih umjetnosti za koji je Hanibal Salvaro u šali rekao: Od Salona do šepavog slona

likovna kolonija HKLD Zagreb 2014 foto Višnja Serdar 152Naime, Hanibal Salvaro je prije 40 godina tj. 1975. i 1976. bio predsjednik Zagrebačkog salona, koji je tada, na njegov prijedlog, podijeljen na Salon likovnih umjetnosti, Salon arhitekture i Salon primijenjenih umjetnosti i dizajna. Također je inaugurirao sekciju „Prijedlog“. Zanimljivo je kako je jedan od prvih umjetnika koji su nastupili u sekciji „Prijedlog“ bio pokojni Ladislav Galeta, čija su djela izložena na ovom Salonu, kao pobjedniku 50. ZS

No od onda su nastale velike promjene. Tadašnji Organizacijski odbori su radili volonterski, bez bilo ikakve novčane nadoknade, a sada je to profesionalizirano. Tada je okosnica Zagrebačkih salona bilo umjetničko stvaralaštvo, a sada je to kunsthistoričarsko stvaralaštvo, puno nekakvih kustoskih koncepcija, a umjetnici skoro pa dekor iliti nužno zlo. Tada su u organizacijske odbore birani javni kulturni radnici, a ne predsjednici umjetničkih udruga i državni službenici u kulturi.

Kako je tradicija da se likovnim umjetnicima ne plaća ništa za nastupe na salonima (dok se istovremeno glazbenicime i glumcima ipak nešto plaća, pa mnogi i žive od toga), a raste broj nastupa neumjetnika (a oni su eto neka struka) to su troškovi organizacije Zagrebačkih salona sve veći i veći.

No i mjesto vizualnih umjetnosti sve više preuzimaju razni oblici tzv. suvremene umjetnosti u kojoj se nešto istražuje, analizira, proučava, tematizira, pročavaju društvena kretanja i td, itd. I ustvari se na taj način otvaraju neki novi vidici. Zato na ovom Salonu ima sve manje kunsta (uostalom najbolji vizualni uradak 51 Zag. salona je grafički dizajn salona) a sve više nekakvih društvenih znanosti, analiziranja, aktivizama, ali i podosta pseudoznanosti. No kako su prezenteri takvih razglabanja odreda uposlenici raznih fakulteta, koji za svoje djelovanje primaju i plaću, to je i ovom prigodom njihov nastup tretiran kao stručan rad, makar su se ušetali među umjetnike, te shodno tome i novčano honoriran, za razliku od likovnih umjetnika koji delaju za slavu.

Ovo je skraćeno razmišljanje Hanibala Salvara, koji je četri godine bio član Organizacijsko odbora Zagrebačkog salona. I koji zato protekli razvoj, s humorom, vrlo skraćeno, karakterzira sa Od salona do šepavog slona (barem se rimuje). S druge strane su nova vremena, nove logike i novi ljudi.

Ovaj salon ukazuje kako je zaista sazrijelo vrijeme pokretanja vrlo obimne rasprave o aktualnom trenutku vizualnih umjetnosti, uz podsjećanje kako mnoge zemlje imaju Akademije znanosti i umjetnosti i da ta dihotomija nije slučajna.
Ali tijekom otvorenog ateljea, na kojem će se servirati Salvarova paella i piti vino, te traćati i o drugim stvarim, kao što su primjerice pripreme za Biennale u Veneciji 2017. godine, Salvaro će oslikavati akrilom kartonske kutije za skulpturalne objekte koje će izložiti 14. kolovoza na rovinjskoj GRISIJI, na kojoj je prvi put izlagao prije točno 50 godina.

Što se pak tiće vizualnog stvaralaštva malo će se osvrnuti na utjecaj Jacksona Pollocka u svojem radu i radu još nekih umjetnika.

Boravak i posjet Otvorenom atelieru Hanibala Salvara, u društvu zanimljivih osoba omogućuje stvaranja izvjesnog posebnog umjetničkog ugođaja s elementima kreatvne poticajnosti i duhovne razonode.