Skip to content

Najava – 18. PagArtFestival

Unatrag 18 godina PagArtFestival dovodi istaknute umjetnike iz Hrvatske i svijeta te prezentira ozbiljnu glazbu u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz poneka umjetnička događanja druge vrste

lovro aut.Josip Portada

Od prošle godine u Novalji i Kolanu

U odabiru komornih programa pokušali smo dovesti najbolje moguće u okvirima koji su nam dostupni. Ako govorimo o tradiciji gudačkog kvarteta u europskoj glazbi, onda su to češki gudački kvarteti, te smo se tako odlučili za Apollon kvartet iz Praga kojem će se pridružiti naš sjajni gitarist Krešimir Bedek i mlada glazbenica Tea Kulaš u prelijepom Boccherinijevom Fandango kvintetu. Ako govorimo o violi, onda je hrvatsko-slovenski violist Aleksandar Milošev među prvima, a nastupit će sa sonatama Brahmsa kao prvim pravim koncertantnim djelima za violu i klavir, i legendarnom Franckovom sonatom koja traži suradnju s vrhunskim pijanistom, te će Lovro Pogorelić ovoga ljeta na PagArtFestivalu nastupiti u komornom programu.

PAFplakat2016manji

Moderniji komorni izraz prezentirat ćemo nastupom Papandopulo kvarteta saksofona koji svakako spada u vrh hrvatske glazbene izvedbe. Na programu je i djelo mlade hrvatske skladateljice Lane Janjanin neobičnog naslova – Pid Oblackom.

Nadalje, ako govorimo o vrhuncima hrvatske glazbene izvedbe onda je to gitara te po prvi put pozivamo splitskog gitarista Srdjana Bulata koji se dokazao na najistaknutijim svjetskim gitarističkim natjecanjima.

Njegujući tradiciju pijanističkih recitala pozvali smo istaknutog francuskog pijanista Michela Bourdonclea kojem će ovo biti prvi nastup u Hrvatskoj.

Poseban dio našeg festivala je predstavljanje mladih umjetnika i tu smo se odlučili za udaraljkaša Filipa Merčepa koji bilježi uspjehe podjednako u domovini i u inozemstvu, a program „Večer mladih“ upotpunili smo izložbom fotografija Ele Vuković koja će predstaviti zabilježene fragmente s otoka Paga.