Na Dan pobjede započinje višednevni 20. konjanički maraton arapskih konja

Maraton vodoskok

U SPOMEN ZAPOVJEDNICIMA HRVATSKE POBJEDE

Maraton vodoskok

Tekst: Dragutin Pasarić
Foto: Arhiva Željka Pettersa

Ovogodišnji 20. jubilarni konjanički maraton arapskih konja uobičajeno kreće 5. kolovoza na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. U pet dana 6 do 8 konjanika Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine sa sjedištem u Voloderu, pod sloganom Tradicija prošlosti – potreba budućnosti jahat će većim područjem Sisačko-moslavačke i dijelom Zagrebačke županije. Uglavnom to su mjesta gdje se 1995. godine odvijala oslobodilačka vojno-redarstvenu akcija Oluja. Ovogodišnji maraton spomen je na zapovjednike hrvatskog obrambenog rata. U petak 5. kolovoza u 6 sati ujutro započet će s novog trga u Popovači. S razlogom. Grad Popovača je pokrovitelj maratona, a i čuva uspomenu na zapovjednika Oluje generala Zvonimira Červenka. Njegova je 90. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti ove godine. Stoga je prva moslavačka dionica i njemu posvećena. General Zvonimir Červenko, životom je vezan za moslavački kraj (Podbrđe) S njegovim likom u izradi je prigodno spomen obilježje, a i jedna ulica dobiva generalovo ime. Čin otkrivanja bit će do konca godine. izvijestio je podržavajući tradiciju maratona gradonačelnik Popovače Josip Mišković. Dostojanstvu zahtjevnog maratona potporu daje Sisačko – moslavačka županija. Župana Ivana Žinića o ovogodišnjim dionicama izvijestili su . Željko Petters, predsjednik Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine i Stjepan Hrastnik, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata SMŽ i Ogranka Grada Kutine, koji daje najtemeljitiju logističku potporu maratonu od prvoga dana. I ove godine kulturnim trenutcima maraton prate Ogranak MH u Kutini i KUD „Moslavec“ iz Volodera.

maraton 006 kutina

Riječnim tokovima Moslavine, Posavine, Banovine i Pokuplja

Nakon sela južne Moslavine pohod „u sedlu“ sisačkim i petrinjskim krajem bit će posvećen generalima Janku Bobetku i Đuri Brodarcu te pukovniku Predragu Matanoviću. Izaslanstvo maratona 5. kolovoza bit će i na misi za Domovinu u sisačkoj katedrali. Na području grada Gline konjanici će se u nedjelu 7. kolovoza postrojiti na mjestu gdje je 1995. godine 21. kordunski korpus pred generalom Petrom Stipetićem potpisao bezuvjetnu kapitulaciju. Jahanjem središtem Gline uveličat će Dan toga grada. I Petrinja će 8. kolovoza doživjeti susret s konjanicima: u središtu grada, na nasipu Petrinjčice i pred stadionom NK „Mladost“.

maraton 013 kutina

Konjanici će jahati obalama Lonje, Save, Odre i Gline, a najduže uz prelijepu Kupu sve od slikovitog Pokupskog do njezinog sisačkog ušća u Savu. Posljednja dionica 9. kolovoza završit će u Voloderu. Bit će spomen na nedavno preminulog Zvonimira Gregurića Regicu, ratnog zapovjedniku kutinske 56. bojne HV. On je ispraćao i dočekivao sve dosadašnje maratone. Za neprekinutih 20 godina osobitu zahvalnost za bogati sadržaj maratona zaslužuje obitelj Petters iz voloderskog Donjeg Krivaja, Osim područjima Hrvatske: od Baranje do Dubrovnika, i od Vukovara do Umaga, prošao je i dijelovima Austrije, Mađarske te Bosne i Hercegovine. Zasigurno je dostojan svoje 20. obljetnice!

Maraton Križ s krunicom