Predsjednik HAZU primio najboljeg hrvatskog maturanta

U četvrtak 21. srpnja u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti njezin predsjednik akademik Zvonko Kusić primio je maturanta XV. gimnazije u Zagrebu Nikolu Jalšenjaka koji je na ovogodišnjoj državnoj maturi od svih učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj ostvario stopostotni rezultat iz matematike i fizike

Picture 028

Čestitajući učeniku Nikoli Jalšenjaku na zapaženom školskom uspjehu u Hrvatskoj, akademik Kusić kazao je da su njegov uspjeh, rad i talent simbolička poruka optimizma da za hrvatsko društvo ima nade. „Živimo u razdoblju poremećenog sustava vrjednosti, estrade, spektakla, pesimizma i dezorijentacije, kad se znanje, kontinuiran i samozatajan rad ne cijene, ali ovdje imamo zvijezdu na temelju pravog sustava vrjednosti. Međutim da bismo bili uspješni trebamo raditi ono što radi ovaj mladić“, rekao je akademik Kusić, istaknuvši da su znanje, znanost i izobrazba strateški temelji svakog društva na kojima počiva njegov razvoj. Nikola se Jalšenjak zahvalio akademiku Kusiću na prijemu u Akademiji, kazavši da je ugodno iznenađen javnim odjekom svog uspjeha na maturi, što smatra potvrdom svog rada i zalaganja tijekom dosadašnje izobrazbe. Nakon mature Nikola Jalšenjak je upisao studij matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a akademik Kusić je pohvalio je istaknuo njegovu svestranost i namjeru da ostane u Hrvatskoj.

Na susretu uz akademika Kusića nazočna je bila tajnica HAZU Marina Štancl, a u pratnji Nikole Jalšenjaka bila je i ravnateljica XV. gimnazije Ljiljana Crnković koja je istaknula da u toj školi ima mnogo uspješnih i izvrsnih učenika, što je rezultat tradicije stvarane godinama i nataštajima. Podsjetila je da je i Ivan Skeledžija, prošlogodišnji najbolji hrvatski maturant iz matematike i fizike također bio učenik XV. gimnazije.

Picture 030