V. Svjetski bijenale studentske fotografije

U muzeju grada Rijeke već nekoliko se godina naizmjenično predstavlja izbor najboljih fotografija najnovijeg izložbenog predstavljanja Svjetskog bijenala studentske fotografije i Svjetskog bijenala studentskog plakata

image002

Osnivač i organizator obje manifestacije je Akademija umjetnosti Univerziteta u Novom Sadu, a riječko gostovanje omogućuje udruga Vojvodina OK, pod vodstvom Ivana Karlavarisa, dugogodišnjeg nastavnika fotografije na novosadskoj Akademiji i jednog od glavnih organizatora ove manifestacije, na izložbi sudjeluje i predstavnik organizatora. Izložba se otvara u četvrtak 21. srpnja u 19 sati, a ostaje otvorena do 28. kolovoza.

Na peti Bijenale stiglo je više od tisuću i petsto fotografija sa svih kontinenata, iz tridesetak država i s pedesetak sveučilišta. Sveukupno prijavljenih bilo je mnogo, ali pravo sudjelovanja na izložbi imaju samo studenti fotografije kao i oni koji u okviru umjetničkog studija imaju predmet – fotografija. Stručni žiri od pristiglih je mnogih fotografija izabrao samo desetak koje će biti u katalogu ali i predstavljene na izložbi.

Žiri je bio sastavljen od uglednih stručnjaka, sveučilišnih nastvnika fotografije s raznih sveučilišta iz raznih država, iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Slovenije i Srbije. Članovima žirija fotografije su dostavljene e-poštom mailom koje su pomno pregledali kako bi dostavili svoj (žiriran) izbor organizatorima. Jedini od njih konačan su izbor radova vidjeli tek na otvorenju izložbe u Novom Sadu.

Prvu nagradu je osvojila Kineskinja Tam Hoi Ying iz Hong Konga. Na Bijenalu zapaženo je sudjelovalo i više studenata iz Hrvatske. Izložba u Muzeju grada Rijeke uobičajeno će prikazat sve nagrađene kao i izbor najboljih radova s ovoga bijenala, među kojima i radove riječkih izlagača.