U Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu u petak, 15. srpnja otvorena je veličajna izložba slika Đuro Seder – Monografska izložba na kojoj su postavljene 24 autorski raspoznajno karakteristične slike uglednijeg i poznatijeg hrvatskog slikara akademika Đure Sedera, nastajale tijekom zadnja 3 desetljeća stvaralačkog izražavanja ovog europski vrsnog umjetnika

djuro seder 1

Na otvorenju o izložbi i autoru zapaženo su govorili predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, akademik Radoslav Tomić, autor, i ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji je izložbu otvorio

Đuro Seder: Monografska izložba naziv je probranih slika iz zadnje slikarske dionice koje ovako postavljene čine manju retrospektivu djela iz ove faze poznatijeg ovodobnog hrvatskog slikara akademika Đure Sedera (rođenog 1927.), desetljećima uglednijeg profesora slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, poznatijeg i uglednijeg hrvatskog umjetnika i redovnog člana HAZU. Pritom umjetničko stvaralaštvo akademika Đure Sedera predstavlja jednu od najznačajnijih izražajnih likovnih dionica druge polovice 20-og stoljeća hrvatskog slikarstva koja je započela još na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je 1951. diplomirao. Od tad pa sve do danas tijekom tog razdoblja prošlo je više od od 65 godina plodnih i dinamičnih godina slikarski izražajnog dokazivanja kojeg je iz ciklusa u ciklus raspoznajnom uvjerljivošću zapaženo izražavao na mnogobrojnim izložbama postojanošću na sceni.

djuro seder 2

Sederova Monografska izložba svojim naslovom donekle govori sama za sebe predstavljajući jednog od najuglednijih i najakutalnijih hrvatskih umjetnika na kraju stvaralačkog puta. Izložba u splitskoj Palača Milesi predstavlja autoritet velikog hrvatskog umjetnika koji se vrlo vješto izražava sa subjektivnim raspoznajnim likovnim izričajem kojeg je tijekom više od 6 desetljeća na cjeloživotnom putu postupno razvijao izražavajući se autentičnim slikarskim djelima. Pritom izložba pokazuje umjetnost kako se Seder umjećem sa slikama zna moćno izraziti propitujući razne teme davajući slikama odgovore na pitanja koja su ga zaokupljala tijekom života koja je istraživao i na koja je odgovarao. Seder se od najranijih umjetničkih dana nametnuo kao pripadnik naraštaja koji je prolazio i propitivao kušnje i dvojbe učinkovitosti tradicijskog slikarskog medija, nadvladavši sumnje i dileme strastvenim uranjanjem u prostor kadra i žestokim korištenjem slikarskih sredstava i tvari dinamizma kista, energije boje. Potom je vrlo zapaženo kao jedan od članova likovno umjetničke skupnine “Gorgona” zastupao ideju o „nemogućnosti slike“ baveći se “graničnim” slučajevima crno-bijelih kontrasta i ispražnjenoga platna. Nakon čega je odlučno prekinuo taj izražajni likovni put prepustivši se diktatu viđenja i premisama elementarne ikoničnosti, uspostavljajući most s tradicijom naročito s linijom ekspresionizma i simbolizma koja je u biti arhetipskih svojstava. Zapravo tad je Seder nanovo „pročišćeno“ proslikao, dostojanstveno poletno zaista kao vrstan slobodni umjetnik sa svježinomkoja dolazi do izražaja zbog nesputana pristupa i iskustva što nadilazi ograničenja medija ali i uvjerljivosti i snažne kolorističke razvedenosti.

djuro seder 5

U svom je govoru akademik Kusić mnogobrojne nazočne posjetitelje okupljene na otvorenju izložbe akademika Sedera podsjetio na njegovu od djetinjstva sudbinsku povezanost s gradom Splitom, u kojemu je 1946. maturirao, i u kojeg se vratio nakon završetka Likovne akademije u Zagrebu, polazeći „specijalku“ proširivao je znanja i izražajne vidike pritom razvijajo slikarsko umjeće učeći uz znamenitog slikara Marina Tartagliju, rodom Splićanina. „Ovom izložbom akademik Seder na neki način vraća dug Splitu“, kazao je akademik Kusić. Podsjetio je da je Đuro Seder bio pripadnik likovne skupine Gorgona, pritom je sudionik svih bitnijih događaja u hrvatskoj umjetnosti druge polovice 20. stoljeća ali i jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatskog ekspresionizma. „Kroz više od šest desetljeća stvorio je količinom i kakvoćom impresivan opus kojim je obilježio ne samo hrvatsko slikarstvo, nego i hrvatsku kulturu. Povijest njegovih djela postala je dio povijesti duha jedne kulture“, rekao je akademik Kusić. Akademik Đuro Seder rodio se 1927., za redovitog člana HAZU izabran je 2000., a od 2011. je voditelj Gliptoteke HAZU.

Na izložbi pregledno su postavljena 24 karakteristična vrlo dojmljiva umjetnikova djela. Riječ je o odabranim slikama za ovu prigodu iz bogatog umjetnikovog slikarskog opusa, koje su slikane uljanim bojama na platnu većih dimenzija, nastalim tijekom zadnjih 30 godina.

djuro seder 3Akademik Radoslav Tomić za akademika Sedera istaknuo je već gotovo 70 godina prisutan kao svjedok, sudionik i tragač za umjetničkim djelima. „Ono što je kod Sedera aktualno i zanimljivo jedna je vrsta figurativnog slikarstva, snažne geste na rubu ekspresionizma, s velikim dionicama slika religijske tematike. Sederovski izraz, stil i rukopis autentični su i izvorni, pripadaju širem kontekstu”, rekao je akademik Tomić.

Akademik Seder istaknuo je posebno zadovoljstvo „jer ponovno je u Splitu nakon gotovo 20 godina“ predstavljajući pokazljivo najkarakterističnija djela iz njegovog najplodnijeg tridesetgodišnjeg opusa. „Slika mora biti živa i zračiti trajno. Ako to postignem onda to djelo ima gledatelja. Za slike me inspirirao život, pojedine scene u njemu, događaji, osjećaji. Sve čovjeka inspirira, ali je potrebna mašinerija autora da to prevede u likovnost i u sliku”, izjavio je akademik Seder.

Otvarajući izložbu ministar Hasanbegović kazao je da mu je posebna čast otvoriti ovu izložbu na danima Splitskog ljeta koje je iznimna kulturska manifestacija od posebnog značaja hrvatskoj naciji. Izložba je otvarena u petak, 15. srpnja 2016. u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, za posjetitelje ostaje otvorena do 14. kolovoza (10 -13, 18 – 21h, subotom 9 – 13, nedjeljom zatvoreno). Izložbu su organizirali Zavod HAZU i Kulturska ustanova galerija Kula. Pritom je uz mnogobrojne posjetitelje i uglednike otvorenju Splitskog ljeta nazočio i predsdnik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Slikarstvo Đure Sedera u splitskoj Palači Milesi ovoljetno posjetiteljima predstavlja zanimljiva umjetnička djela iz zadnje umjenikove faze izražavanja koja je uvelike prožeta umjetnikovom maštom, i koja je javnosti gotovo nepoznata. Ujedno izložba pokazuje raspoznajno slikarsko djelo u kojemu publika može beskrajno uživati prikazujući djela pritom i umjetnika pa i svu posebnost umjetnikovog autorskog izraza, makar su na prvi pogled izložbena djela dojmljiva ali pred slikama percepcija se uvelike mijenja, ili se podiže na jednu bivajuću još višu višu neotkrivenu razinu koju tek treba otkriti i spoznati.

djuro seder 6

Leave a Reply