Skip to content

EK vijesti 18. srpnja 2016.

Godišnja izvješća za 2015.: države članice sve se više pridržavaju zakonodavstva EU-a, ali tek puni potencijal jedinstvenog tržišta tek treba iskoristiti

European Commission 1

Trideset i treće godišnje izvješće o praćenju primjene zakonodavstva EU-a daje jasnu sliku o tomu kako je Komisija pratila i provodila zakonodavstvo EU-a 2015. godine. Pritom pregled stanja jedinstvenog tržišta pokazuje da se u većini područja eliminiraju zaprjeke slobodnom kretanju ljudi, usluga, roba i kapitala u EU-u. Objavljeni su priopćenje za medijeinformativni članak o području EU28 te 28 informativnih članaka po državama članicama i infografika o postupcima zbog povrjeda europskog zakonodavstva 2015. Za pregled stanja jedinstvenog tržišta dostupan je pregled uspješnosti i podatci o uspješnosti po državama članicama (28 država Europske unije i 3 države europskog gospodarskog prostora). Naposljetku, objavljeni su i odgovori na najčešća pitanja o općem postupku EU-a zbog povrjeda europskog zakonodavstva.

Komisija Galwayu i Rijeci čestitala na tituli europskih prijestolnica kulture za 2020.

Europska komisija čestitala je irskom gradu Galwayu i hrvatskom gradu Rijeci koji su nedavno dobili titulu europske prijestolnice kulture za 2020. godinu. Odabir je izvršio žiri sastavljen od deset neovisnih stručnjaka koje su imenovale institucije i tijela EU-a. Tibor Navracsics, povjerenik EU-a za izobrabu, kulturu, mlade i šport, izjavio je: „Čestitam Galwayu i Rijeci na uspješnoj kandidaturi. Siguran sam da će posjetitelji iz cijele Europe imati priliku upoznati Galway i Rijeku i njihovu kulturnu baštinu, ali isto tako i shvatiti raznolikost kultura u Europskoj uniji i naše zajedničke vrjednosti. Uvjeren sam da će titula Galwayu i Rijeci donijeti velike dugoročne kulturske, gospodarske i društvene dobitke kao što je to bio slučaj i s mnogim dosadašnjim europskim prijestolnicama kulture.“ Europske prijestolnice kulture jedan su od najpoznatijih projekata EU-a. Proglašenje europskih prijestolnica kulture pokrenuto je 1985. na inicijativu tadašnje grčke ministrice kulture Meline Mercouri. Misao vodilja projekta je staviti gradove u središte kulturskog života u cijeloj Europi. Posredstvom kulture i umjetnosti europske prijestolnice kulture poboljšavaju kvalitetu života u gradovima koji dobiju tu titulu ali i jačaju njihov osjećaj zajedništva. Građani mogu sudjelovati u cjelogodišnjim aktivnostima i preuzeti aktivniju ulogu u razvoju i kulturskom izričaju svoga grada. Dodatne informacije o europskim prijestolnicama kulture dostupne su na internetu.

Strukovna izobrazba – gotovo polovica srednjoškolaca u EU-u (većinom mladića) upisani u programe strukovne izobrazbe

Od 22 milijuna učenika u Europskoj uniji (EU) koji su 2014. bili upisani u srednjoškolske programe, njih gotovo 11 milijuna (48 posto) bilo je upisano u programe strukovne izobrazbe. U dvanaest država članica EU-a više od polovice učenika u srednjim školama bilo je upisano u strukovne programe. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Izjave o situaciji u Turskoj

Nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj u petak, 15. srpnja, predsjednik Europskog vijeća DonaldTusk, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini dali su izjavu u ime država članica EU-a prisutnih na Azijsko-europskom sastanku, održanom 15. i 16. srpnja u Ulan Batoru u Mongoliji: „Turska je ključan partner za Europsku uniju. EU u potpunosti podupire demokratski izabranu vladu, državne institucije i vladavinu prava. Pozivamo na brzu ponovnu uspostavu ustavnog poretka u Turskoj. I dalje ćemo pozorno pratiti situaciju i koordinirati reakcije sa svih 28 država članica EU-a.“ Visoka predstavnica / potpredsjednica Mogherini dala je i zajedničku izjavu s povjerenikom za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom: „Osuđujemo pokušaj vojnog udara u Turskoj i ponavljamo svoju potpunu podršku demokratskim institucijama u toj državi. […] Ističemo potrebu za brzom ponovnom uspostavom ustavnog poretka u Turskoj, sa svim pripadnim zaštitnim mehanizmima, ali i naglašavamo bitšte primjene vladavine prava i temeljnih sloboda.“ Cijele izjave dostupne su na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji