Predstavljen Špancirfest 2016

22306551179 f810dfc3b7 o

Za svoj će osamnaesti rođendan varaždinski festival kreativnosti Varaždince i njihove goste počastiti s mnoštvom noviteta, a po raznovrsnosti i kvaliteti sadržaja sigurno će opet biti jedno od najkvalitetnijih hrvatskih festivalskih događanja

22306551179 f810dfc3b7 o

Ovogodišnji će se Špancirfest održati od 19. do 28. kolovoza, a za svoj će osamnaesti rođendan varaždinski festival kreativnosti Varaždince i njihove goste počastiti s mnoštvom noviteta. Zasigurno je najveća novost širenje programa festivala na Kapucinski trg, čime Špancirfest osvaja cijelu varaždinsku povijesnu jezgru i postaje jedini hrvatski festival koji se održava na 35 hektara površine. Tu je i festival hrane i pića na Starom gradu na kojem će neki od najboljih hrvatskih restorana ponuditi svoje inačice ulične hrane, a tijekom noćnih sati taj će se prostor pretvarati u klub na otvorenom. Špancirfest 2016 započet će rođendanskom zabavom iznenađenja, a svoju će punoljetnost festival obilježiti i izdavanjem parfema 18, kao i poštanskim žigom kojim će se Hrvatska pošta koristiti u petak 19. kolovoza.

Iz sigurnosnih i tehničkih razloga Trg Miljenka Stančića prepustit će se špancirerima i manjim glazbenim programima, dok će se velika pozornica postaviti na Kapucinskom trgu. Širenjem na najveći varaždinski trg festival dobiva i prostor za zahtjevnije produkcije uličnoga programa pa će u subotu 20.08. francuska skupina Transe Express izvesti kazališno-cirkuski performans Mú. Zbog svoje će tehničke zahtjevnosti i broja ljudi uključenih u produkciju Mú biti najveći ulični performans do sada izveden u Hrvatskoj. Uz spektakularno će pojavljivanje čarobnih Francuza tijekom deset dana festivala biti izvedeno još stotinjak uličnih programa. Štoviše, pročelja baroknih građevina u varaždinskoj povijesnoj jezgri postat će medij multimedije, a uz 3D mapping na gradskoj će vijećnici po prvi puta u Hrvatskoj biti izvedeno i virtualno oslikavanje zgrada. Taj nesvakidašnji performans izvodit će neki od prominentnih hrvatskih likovnih umjetnika, a u toj će se interakciji s prostorom moći okušati i posjetitelji festivala.

Uz pozornice na Starom gradu i Kapucinskom trgu te pozornicu ispred vile Bedeković na ovogodišnjem će Špancirfestu biti postavljene i manje pozornice na Trgu kralja Tomislava i na Trgu Miljenka Stančića na kojima će se svakodnevno odvijati glazbeni programi. Kao što je već uobičajeno, glazbeni program na Špancirfestu obuhvaća širok raspon naizgled nespojivih stilova i izričaja, a osnovna linija koja povezuje četrdeset izvođača na tri velike pozornice je umjetnička posebnost te dosljednost u promišljanju i izvođenju glazbe. Glazbeni dio ovogodišnjeg Špancirfesta obilježit će Manu Chao i njegova La Ventura, a od izvođača na Pan pozornici na Starom gradu svakako treba izdvojiti i Dub Fx-a koji je koristeći svoj glas kao osnovni instrument prošao put od uličnog izvođača do headlinera najvećih svjetskih festivala. Svi oni koji nisu nabavili sedmodnevnu ulaznicu za Pan pozornicu po early bird cijeni od 220 kuna tu će ulaznicu od ponedjeljka 18. srpnja moći kupiti za 350 kuna, a cijene dnevnih ulaznica kreću se od 70 kuna do 175 kuna za Manu Chao La Ventura.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima te u web dućanima nawww.eventim.hr i na www.spancirfest.com.

Pozornica ispred vile Bedeković bila je najveće prošlogodišnje iznenađenje, ali i isto takav organizacijski izazov ovogodišnjeg Špancirfesta. Glazbeni program na Croatia osiguranje pozornici, a u sklopu suradnje TZGV-a i Koncertnog ureda Varaždin, započinje premijerom produkcije TBF-a i Varaždinskog komornog orkestra, koja obuhvaća baroknu glazbu i rane radove splitskih genijalaca, a nastavlja se nizom iz kojeg se nikoga ne smije ispustiti. Matija Dedić, Tedi Spalato, Lea Dekleva i Zoran Predin uglazbit ćehommage Arsenu, Urban & 4 predstavit će se u akustičnom izdanju, Zvonko Bogdan tamburom će objediniti generacije, Perpetuum Jazzile će biti senzacionalni, a Neno Belan sa svojim Fiumens Mediteran Orchestra slavit će ljubav. Cijena ulaznice za šest dana glazbenih programa na Croatia osiguranje pozornici je 250 kuna, dok se cijene dnevnih ulaznica kreću od 70 do 120 kuna, a u prodaju kreću od ponedjeljka 18. srpnja.