Skip to content

Je li bolje penziću u Singapuru ili u Hrvatskoj

U Singapuru je česta slika penzić koji čisti stolove i pere podove u restoranima ili dućanima. Većinom ih se oslovljava s “teta” ili “ujko” kao oblik poštovanja iako rade poslove koji bi se mogli smatrati ponižavajućima

photo Khendi Lee

Njihovi su razlozi zašto rade sljedeći: žele doprinjeti društvu, a ne biti svojim obiteljima na teret. Neki pak žele oteti se osjećaju usamljenosti koju donosi mirovina. A mnogma je dobrodošao dodatan prihod od 1.000 USD mjesečno za ovakav tip posla

Kako se nositi sa sve starijom populacijom ove države-grada sve je veći izazov. Samo 50 godina od neovisnosti od Malazije, BDP Singapura po stanovniku je među najvećima u svijetu, a sustav obrazovanja, socijalnog stanovanja i zdravstvene skrbi je među najboljima.

Ipak, takav brz napredak je doveo do razlike u životnom standardu mlađe generacije, odraslom u vrijeme materijalne sigurnosti, te njihovih djedova koje zovu generacijom pionira (rođeni prije 1949). Kako brinuti za starije postala je tema broj jedan.

Državna statistika pokazuje da je broj umirovljenika radnika dosegao svoj vrhunac sa 2,2 milijuna, dok se broj onih preko 65 god. udvostručio od 2000.g., a sad iznosi oko 440.000 (od ukupne populacije 5,5 millijuna). Prema službenim procjenama, broj umirovljenika će dosegnuti 900.000 do 2030., gotovo petinu današnje populacije umirovljenika. Ostale procjene pokazuju slične uzorke: za samo četiri godine, više od trećine populacije će biti starije od 50 god., a do 2050., prosječna životna dob će biti 54.

Ovaj demografski obrat je doveo do toga da u mnogim obiteljima gdje oba roditelja rade uzdržavaju i svoju djecu i djedove i bake.

Kako bi se suzbio ovaj rastući trend, država je predstavila paket mjera koje namjerava provesti u idućih nekoliko godina. Minimalna starost za ulazak u mirovinu je 62., uz mogućnost automatskog produženja radnog odnosa iduće tri godine. Ovaj prag će se podići na 67 do 2017.

Broj vozača taksista-penzića se povećao budući da je vozačku dozvolu moguće imati do 75.

Čini se da su te mjere neizbježne budući da su državne mjere iz 2013. tzv. “bijeli papir” naišle na izrazitu kritiku budući da su predlagale pronatelitetnu politiku doseljenika čime bi povećali populaciju Singapura za 25% u idućih 20 godina. Uslijedilo je zaoštravanje propisa za strane radnike te produžavanje radnog vijeka za starije stanovništvo.

Tri su glavne etničke grupe u Singapuru – Kinezi, Maležani i Indijci, te je svima glavna poveznica očekivanje da tri generecije jedne bitelji žive pod jednim krovom. Djedovi i bake doprinose čuvanjem unučadi i pomaganjem oko poslova u kući. Zauzvrat dobivaju emocionalnu i financijsku potporu svoje obitelji. Zato se na dodatne plaćene poslove starijih gleda s nelagodom i neprihvaćanjem.

S druge strane, sve je teže brinuti se o starijima unutar svoje obitelji obzirom na izraziti pritisak u radnom okruženju. Singapur ima najduže radno vrijeme na svijetu, a već treću godinu za redom je najskuplji grad za život.

Uvažavajući ove pritiske, pionirska generacija je obećala paket od 6,6 milijardi USD u zdravstvu te ostale beneficije za 450.000 umirovljenika koji bi imali pravo na njih. Najmoderniji domovi za starije i dućani označeni kao “penzić-friendly” samo su neke od mjera koje bi pomogle starijoj generaciji u zadržavanju svoje neovisnosti. penzic.20minuta.hr