Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je u subotu da će se prijevremeni parlamentrani izbori održati u nedjelju, 11. rujna

Službena fotografija PRH

Na temelju odredbe članka 98. stavka 1. podstavka 1., a u svezi s odredbom članka 78. stavka 1. Ustava Republike Hrvatske te članka 5., 6. i 80. stavka 2. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je prijevremene izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, sukladno Odluci o raspuštanju Hrvatskoga sabora.

Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 11. rujna 2016. godine, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

Bit će to deveti izbori za Hrvatski sabor od stjecanja neovisnosti i drugi na kojima će birači koristiti preferencijski glas, dakle, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Birat će 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jednica u Hrvatskoj, tri će izabrati “dijaspora”, odnosno hrvatski državljani s prebivalištemu u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Samo deset mjeseci nakon posljednjih parlamentranih izbora, oko 3, 8 milijuna birača odlučit će tko će imati većinu u Saboru, a time i dobiti priliku da formira buduću hrvatsku vladu. U prošlom Saboru, koji je od petka i formalno okončan, većinu su imali HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most nezavisnih listi s partnerima, no taj je saziv napravio presedan. Na poticaj HDZ-a većina je srušila svojeg premijera Tihomira Oreškovića. HDZ-u koji je novu većinu želio osigurati preslagivanjem bez Mosta, to nije pošlo za rukom pa su građani prinuđeni ponovno izaći na birališta.

S obzirom na to da su posljednji izbori održani prije samo deset mjeseci, 8. studenoga 2015., zanimljvo će biti vidjeti hoće li se potvrditi veliko zanimanje stranaka i neovisnih listi za izbore, u studenom ih je bilo 166, s ukupno više od 2300 kandidata.

Osim u Hrvatskoj, novi se parlament birao u još 48 država, posljednji parlamentrani izbori stajali su više od 120 milijuna kuna, a pratilo ih je oko 13.500 promatrača. (Hina)

Leave a Reply