Ovih dana očekuje se izlazak ljetne kompilacije “Croatian Summer by Alka” sa singlovima posljednjih deset godina Alke Vuice (55). Naći će se tu pjesme “Ženska posada”, “Croatian summer” i “Hitna pomoć”

f44e7524

Tim povodom kaže da je stilski ostala dosljedna sebi i da ćemo morati još malo pričekati neku novu Alku, ali album ipak donosi i jednu za nju netipičnu pjesmu. Riječ je o singlu “Boje Croatije”, za koji će uskoro snimiti i spot, a posvetila ju je svima koji su otišli iz Hrvatske trbuhom za kruhom.

– Jako me pogađa situacija u zemlji i sve što prolazimo, a naročito taj strašan odljev i odlazak mladih. Zemlja u kojoj mladi ne vide svoju budućnost ni ne može imati budućnosti – objašnjava Alka što ju je potaknulo na pjesmu takve tematike.

– Strašno je to da danas mladi odlaze kao naši djedovi i bake. Jedina je razlika od tada u stihu: “Lako ćeš me naći, imaš internet”. Zar to nije užasno? – navodi pjevačica. Ipak, iako pripada generaciji kojoj od rođenja govore da će biti bolje, nikad se nije odlučila za odlazak.

– Ne mogu reći da žalim što u mladosti nisam otišla u inozemstvo, ali pretpostavljam da bi mi život vjerojatno drukčije izgledao. Ja sam pjesnikinja, a pjesnici su vezani za svoj jezik – objašnjava Alka svoj razlog ostanka. Osim jezika i pjevanja, uz Zagreb je veže i sin Arian koji, iako je studirao u Londonu, nikad nije odlučio otići iz Hrvatske: – Često odlazi tati u Pariz, ali svoj život želi graditi ovdje. Vezan je za Zagreb i Hrvatsku – govori Alka. Sa sinom je povezuje i glazba. Žanrovski su u različitim vodama, no puno razgovaraju o glazbi.

– Zadivljena sam njegovim znanjem o produkciji, o današnjoj glazbi zna mnogo više od mene – objašnjava pjevačica. Iako bi se očekivalo da ga savjetuje majka s dugogodišnjom karijerom, prepustila mu je da sam bira svoj put. Ipak, majčino mišljenje puno mu znači. vecernji.hr