HLK osudio napad na liječnika zadarske bolnice

photo Kari Shea

Hrvatska liječnička komora (HLK) osudila je u četvrtak fizički napad na liječnika zadarske bolnice, kojega je u ponedjeljak napao i teško ozlijedio psihički bolesnik zbog čega je liječnik hitno operiran, te zatražila izmjene Kaznenog zakona kako bi se napad na liječnika tretirao kao napad na službenu osobu

Iz HLK-a upozoravaju da je verbalno nasilje nad liječnicima svakodnevna pojava koju gotovo nitko ne prijavljuje nadležnim bolničkim tijelima i državnim institucijama, a u zadnje se vrijeme događaju i fizički napadi na liječnike.

“Bilo koji oblik nasilja držimo nedopustivim i smatramo nužnim suprotstaviti mu se odgovornim ponašanjem koje podrazumijeva prijavu događaja i počinitelja”, ističe se u priopćenju i dodaje kako je HLK razvio proceduru prijave doživljenog nasilničkog ponašanja koje liječnici mogu prijaviti putem Komorine internet stranice.

HLK će predložiti izmjenu 87. i 315. članka Kaznenog zakona, kao i dopune pojedinih inkriminacija iz Kaznenog zakona tako da se propišu teže posljedice u slučajevima kad je kazneno djelo počinjeno prema liječniku (u slučaju kaznenog djela tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, osobito teške tjelesne ozljede, prisile, prijetnje i nametljivog ponašanja).

Stanje sigurnosti u mnogim bolnicama zabrinjavajuće je loše jer u njih usred noći može ući bilo tko, pa Komora obaćava kako će poduzeti sve da se liječnicima osiguraju uvjeti za normalno obavljanje profesionalne djelatnosti. Hina

photo Kari Shea