Bankrot i ovrhe za sve političke stranke

Neka i njima odvjetnički uredi masno naplaćuju ovrhe i blokiraju im stranačke račune. Možda bi tada političari konačno shvatili koliko je nepravedno kamatarenje blokiranih građana

photo Demi DeHerrera

Darko Pajić  Novi list

Osnujem stranku, dignem kredit i za dvije godine sam u Saboru. Zvuči kao uspješna »start up« priča. Biznis koji se pojavljuje niotkuda, ali sjajno funkcionira u praksi. Jer, kad zaduženi političar i njegova stranka jednom sjednu u saborsku foteljicu, dalje je lako. Plaća ide, tri tisuće eura sa svim beneficijama i priznatim troškovima, odmah te i država počne financijski pomagati. Radi se malo, dolazi rijetko na Markov trg, a kad je baš nužno model opstanka glasi: »Dignem ruku, glasam i mislim na sasvim desete stvari«. Tako stoje stvari s financiranjem političkih stranaka u Hrvatskoj i pravo je čudo da onaj antipatični bankarski superheroj »Hrvatko«, koji ima super moći odvesti vas preko noći do osobnog bankrota, nije u kreditnu ponudu uključio bizarni model bankarske ponude za financiranje političkih stranaka.

Prema podacima državne revizije stranke su krajem 2014. godine iskazale oko 23 milijuna kuna obveza za kredite i zajmove od čega najviše imaju HDZ, HNS, HSP AS, HDSSB, IDS i SDP. Stranke egzistiraju u otvorenom sukobu interesa. SDP se brani time što je sve kredite dizao kod komercijalnih banaka, ne kažu kojih, ali tvrde da je pod uobičajenim uvjetima kakvi su svima dostupni. Danas, sutra, kad budu odlučivali o pravima štediša, možda će imati više razumijevanja prema svojoj banci, možda i neće, to je u sivoj sferi, teško je znati, još teže dokazati. Slučaj HDZ-a je još gori, jer se oni zadužuju direktno kod tvrtki koje imaju poslove s državom. Ukupno oko 8,4 milijuna kuna kredita stiglo je od Prvog plinarskog društva, DIV-a i Viadukta. Sve je zakonski utemeljeno, mali je problemčić što je PPD nedavno kupio vlasnički u dio u Luci Ploče o čemu je imao što reći HDZ, što je DIV ovisan o državnim poticajima brodogradnji. Tako se zatvara jedan čudesan krug u kojem DIV legalno i uspješno posluje zahvaljujući i državnim novcima, koje mu kao stožerna stranka sada tehničke Vlade, može odobriti upravo HDZ, kojemu je, pazi slučajnosti, baš DIV dao kredit. Možda ga mogu i oprostiti ako budu zadovoljni. Viadukt naravno gradi u nizu projekata plaćenih državnim novcem, odnosno novcem poreznih obveznika, pa je stoga etično itekako sporan motiv zbog kojih jedan građevinar daje kredit jednoj stranci.

Ideja da se osigura transparentnost ovih poslova i to uvođenjem imovinskih kartica političkih stranaka u suštini je dobra, ali nije zadovoljavajuće rješenje. Poželjno je znati tko ih plaća, ali, čak i kad bismo te podatke imali, sukob interesa bi ostao zbog očite kompromitirajuće situacije. »Ti meni kredit, a ja tebi napravim uslugu čim dođem na vlast.« Tako i temeljna ideja o financiranju stranaka iz državnog budžeta pada u vodu. Gdje je njihova neovisnost i vjerodostojnost? Pa tko može garantirati da se priča o PPD-u ili DIV-u, koliko sutra neće pretvoriti u aferu kakva je već viđena u slučaju Fimi Media? Novi programirani šef HDZ-a Andrej Plenković smatra kako je ovakvo zaduživanje po zakonu i otvoreno najavljuje još takvih kredita. Pravi se da ne razumije suštinu problema. Nije u tome jedini, jer ni drugim stranačkim prvacima ova tema nije previše draga.

Ne bi bilo teško provesti da se zakonski kreditiranje političkih stranaka ograniči tako da krediti moraju biti transparentni od početka do kraja otplate, da moraju biti isključivo kod komercijalnih banaka i pod tržišnim uvjetima kakve banke nude svima. Ni tada stvari ne bi bile savršeno posložene, ali bi bile malo bolje. Pogotovo kad bi se i donacije strankama ograničile na manje iznose, kad bi se uvelo drastično kažnjavanje za netransparentnost. Šteta je također što pored instituta osobnog bankrota ne postoji i institut bankrota političkih stranaka. Po najstrožim kriterijima. Neka i njima odvjetnički uredi masno naplaćuju ovrhe i blokiraju im stranačke račune. Možda bi tada političari konačno shvatili koliko je nepravedno kamatarenje blokiranih građana, pa bi ukinuli lihvarske zakone zbog kojih se već godinama događa bezočno bogaćenje ovrhovoditelja na leđima najveće sirotinje. Možda bi tada i stranački prvaci dvaput razmislili prije negoli dignu kredit. Uostalom, imaju članarine, imaju prihode iz proračuna, vjerojatno im svijet ne bi propao kad bi u izbore ušli s manje plakata, manje reklama i zatupljujućih predizbornih slogana.

Odgovorni građani se pokrivaju s onim što imaju. Pa mogu i oni. Ovako imamo slobodan prostor za potencijalnu političku korupciju. Golemih razmjera. Stvari su toliko loše posložene da nedostaje samo da profesionalni kamatari počnu financirati političke stranke. Da ih mafija otvoreno počne reketariti, jer bi i to bilo legalno. Valjda ni tada hrvatski stranački prvaci ne bi bili previše zabrinuti za vlastitu vjerodostojnost. Bit će da nemaju što izgubiti. Taj je bankrot odavno proglašen.