Skip to content

Plitvicama prijeti devastacija i micanje s UNESCO-ova popisa

Neugodno je iznenadila vijest da bi naš dragulj, Plitvička jezera, mogao biti izbrisan s UNESCO-ova popisa zaštićene svjetske baštine

photo Pascal Habermann

U fokusu je prekomjerna izgradnja na Plitvičkim jezerima, problem je u prostornom planu, nije se poštovala struka kod usvajanja plana. Sada se raspravlja o tome jesu li Plitvička jezera ugrožena do te mjere. Trebamo napraviti moratoriji na izgradnju, zatražiti od Centra za svjetsku baštinu formiranje povjerenstva i pokrenuti monitoring, izjavio je ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.

Naglasio je da postoji i problem prekomjerne posjećenosti, zbog čega bi se špice trebale, u smislu prostora i vremena, rasteretiti kako bi se smanjilo opterećenje nacionalnog parka.

Spominje se i problem apartmanizacije, odnosno preizgrađenosti. Ingerencija za izdavanje građevinskih dozvola 2013. godine spuštena je na regionalnu razinu pa je bilo moguće lakše doći do građevinske dozvole kada su mjere zaštite minimalne ili ih uopće nema, objasnio je ministar i naglasio kako je nužno postupak izdavanja svih građevinskih dozvola podignuti na državnu razinu.

Dodao je da postoji dobra volja te će o problemu razgovarati s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, a smatra da se od jeseni problem može početi rješavati. Istaknuo je da se proces izgradnje treba zaustaviti inače bismo se suočili s trajno nepopravljivim stanjem. Osvrnuo se i na nepostojanje pročistača voda, što je nazvao katastrofalnim te traži trajna i interventna rješenja.

Procedura micanja s UNESCO-ova popisa traje te svojim akcijama možemo spiječiti da se to dogodi, dodao je Dobrović i zaključio kako vjeruje da će Hrvatska sačuvati to blago. HRT