Skip to content

Kovač i Dačić: Hrvatska i Srbija spremne rješavati sva otvorena pitanja

Srbija i Hrvatska spremne su rješavati sva otvorena pitanja i na bilateralnoj razini i u okviru europskog pregovaračkog procesa Srbije, koji Hrvatska podržava i spremna je pomoći, poručili su večeras u Subotici ministri vanjskih poslova dviju država Miro Kovač i Ivica Dačić

Stojan Milanov

Sudjelujući u obilježavanju 26. obljetnice osnutka Demokratske stranke Hrvata Vojvodine (DSHV) kao izaslanici predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i premijera Aleksandra Vučić, dvojica su ministara istaknula da se, dva desetljeća nakon ratnih sukoba, obje zemlje trebaju okrenuti budućnosti, ali da na tom putu ne treba ostaviti neriješena pitanja iz prošlosti.

Ministar Dačić prenio je obećanje premijera Vučića da će se osobno založiti za rješavanje problema hrvatske manjine u Srbiji, poglavito u području obrazovanja, temeljnih prava i medija.

Hrvatski šef diplomacije poručio je da će Hrvatska, uz svu potporu Srbiji na europskom putu, nastaviti inzistirati na primjeni svih kriterija i konvencija koji se tiču zaštite prava hrvatske manjine.

Također, Kovač je istaknuo ustrajnost Zagreba u stajalištu da Srbija u pregovaračkom procesu mora poštivati i primijeniti europske standarde, poglavito u promjeni zakona o općoj jurisdikciji za ratne zločine.

Ministri Kovač i Dačić danas su se, prije svečanog početka obilježavanja obljetnice DSHV, sastali u Gradskoj kući u Subotici, a potom nazočili misi u franjevačkoj Crkvi svetog Mihaela Arkanđela.

Slijedi zajednički odlazak u Tavankut gdje će razgovarati s predstavnicima bunjevačkih Hrvata.

Dolazak ministra Kovača u Suboticu i Tavankut prvi je posjet jednog hrvatskog dužnosnika hrvatskoj zajednici u Srbiji nakon što su 20. lipnja predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić u Subotici potpisali Deklaraciju o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. Hrvatska predsjednica i srbijanski premijer u okviru radnog susreta zajedno su posjetili i Tavankut. HRT

mala retrospektiva
ČLANOVI DHK, OGRANAK ZADAR NA MANIFESTACIJI „SUSRETI POD HRASTOM“ U ČERINU U BiH
Na XVII. Književno-glazbenoj manifestaciji „Susreti pod hrastom“ u Čerinu (Čitl...30th Jul 2022
ŽELJKO RUTOVIĆ, KULTUROLOG ČIJA RIJEČ PLIJENI
Željko Rutović, magistar sociologije kulture, kulturolog, publicist, esejista, ...03rd Nov 2022