Skip to content

Državni udar u Turskoj! Vojska preuzima institucije

Turska vojska preuzima kontrolu nad državnim institucijama i tvrdi kako je preuzela zemlju. Skupina generala objavila je kako preuzima vlast “kako bi očuvala demokraciju i ljudska prava.”

{youtube}9YaD7-7AmfM|500|400|0{/youtube}

Objava je emitirana i na nacionalnoj televiziji gdje se objavljuje “formiranje vijeća za mir.”

Turska vojska preuzima je kontrolu nad državnim institucijama i tvrdi kako je preuzela zemlju. Skupina generala objavila je kako preuzima vlast “kako bi očuvala demokraciju i ljudska prava.”

Nije poznato predstavljaju li oni cijelu vojsku ili samo neke elemente. Vrhovni zapovjednik turske vojske je priveden i nije poznato tko ga je priveo.

Mostovi preko Bospora u Istanbulu su zatvoreni, iznad grada se čuju vojni zrakoplovi u niskom letu i prema snimkama koje nadiru sa društvenih mreža na ulicama gradova ratuju vojska i policija odana vlasti.

Izvještaji o sukobima vojske i policije dolaze i sa ulica Ankare. Tenkovi izlaze na ulice ostalih gradova i preuzimaju kontrolne točke. Slično je i sa zračnim lukama.

Turski premijer tvrdi kako je riječ o nelegalnoj akciji vojne grupe te kako državnom i dalje upravlja vlada. Nije poznato gdje se nalazi predsjednik Erdogan.

Pristup društvenim mrežama je otežan no građani uspijevaju objaviti sadržaje. 20minuta.hr

photo İsmail Bülbül