Skip to content

EK vijesti 13. srpnja 2016.

Predsjednik Juncker i predsjednik Tusk na konferencije za medije dali izjave nakon održanog 18. sastanka čelnika EU-a i Kine; govor predsjednika Junckera na sastanku čelinka EU-a i Kine

European Commission 1

Jutros na konferenciji za medije nakon održanog 18. sastanka čelnika EU-a i Kine predsjednik Juncker dao je izjavu kazavši da je svojim kineskim kolegama prenio ozbiljnu zabrinutost EU-a glede prekomjernih kapaciteta u proizvodnji čelika. „Riječ je o vrlo ozbiljnom problemu za Europu i Europljane koji je u prošlosti prouzročio velike gubitke radnih mjesta u Europi“, pritom je izjavio naglasvši da se u rješavanju tog aktualnog problema u Kini moraju primjenjivati tržišna pravila, a kao konkretan rezultat odžana je rasprava s kineskim kolegama. Predsjednik Juncker istaknuo je da su se dvije strane dogovorile o osnivanju dvostrane radne skupine o čeliku koja će pratiti prekomjerne kapacitete i provjeravati sve što Kina poduzima pri njihovu rješavanju. Riječ je o „jednoj vrsti čelične platforme između Kine i Europske unije kako bi se održale rasprave i pratile odluke vezane uz prekomjernu proizvodnju čelika“, izjavio je predsjednik. Kad je riječ o statusu tržišnog gospodarstva, predsjednik Juncker istaknuo je da će se EU pridržavati svojih međunarodnih obveza i da se detaljno razrađuje procjena zbiljskog učinka posljedica koji se odnosi na sve države članice EU-a. Komisija će donijeti odluku tek nakon dovršetka tog postupka.

Sastanak na vrhu između EU-a i Kine održava se tek nekoliko tjedana nakon što su Europska komisija i visoka predstavnica donijele Zajedničku komunikaciju o elementima nove strategije EU-a za Kinu. Izjave predsjednika Junckera s konferencije za medije i sa sastanka na vrhu EU-a i Kine dostupne su na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji