Skip to content

Izložba Ane Feiner-Žalac

Jaskanka Ana Feiner Žalac sudjeluje na 7. hrvatskom trijenalu grafike u HAZU

Ana Feiner ŽalacAkademska slikarica Ana Feiner-Žalac donekle poznata hrvatskoj javnosti kadkad se pojavljuje na izložbama u inozemstvu najviše u Njemačkoj, ove godine sudjeluje kao jedna uz 30-ak odabranih autora na „7. hrvatskom trijenalu grafike“ koje je za javnost otvoreno 15. lipnja 2016. u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, i zastupljena je s tri dojmljiva drvoreza

Umjetnici Ani Feiner-Žalac na 7. hrvatskom trijenalu grafike predstavljena su tri autorski raspoznajna drvoreza u boji pod nazivom „Postanak planeta“ – „Venera i Jupiter/Jutarnja“, „Venera i Jupiter/Večernja“ i „Saturn i Neptun/Pogled s juga“.

Slikarica i grafičarka Ana Feiner Žalac rođena je u Dolu kraj Pribića, akademsku naobrazbu stekla je na zagrebačkoj likovnoj akademiji u klasi profesora Alberta Kinerta (1969.) i u majstorskoj radionici Krste Hegedušića (1969. – 1971.). Ubrzo nakon prvih, vrlo uspješnih predstavljanja tuzemnoj likovnoj javnosti udaje se za Franka Feinera i odlazi u München (1972). Izim umjetničkog izražavanja: grafikom, crtežom, slikarstvom i skulpturom od žice tj. prostornim crtežom, intezivno proučava povijest umjetnosti i filozofiju, naročito zanimajući se za umjetnost koju su stvarale žene kroz povijest. Ana Feiner Žalac danas živi i stvara u Jastrebarskom, a svoja djela najviše izlaže u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Sedmi hrvatski trijenale grafike značajan je ovogodišnji izložbeni projekt Kabineta grafike HAZU (organizatorski vrlo zahtjevan), jer riječ je o podhvatu kojim se hrvatskoj javnosti cjelovito predstavlja ovodobni izričaj hrvatske grafike zastupljen s djelima tridesetak umjetnika koji su pregledno postavljeni u izložbenim dvoranama, kako u Kabinetu grafike HAZU, tako i na drugom katu palače HAZU. Trijanale ostaje otvoren do 7. srpnja 2016., stoga sve Vas iz Jaske baš kao i Zagrepčanke i Zagrepčane pozivaju iz Ogranaka Matice hrvatske u Jastrebarskom da dođete razgledati ovogodišnju tijanalnu izložbu među ostalima i radove Jaskanke Ane Feiner Žalac.