Skip to content

Branko Lenić: Dodir

branko Lenić

U Gradskoj galeriji Turnac u Novom Vinodolskom u četvrtak, 14. srpnja 2016. u 21 sat otvara se izložba naziva „Dodir“ znanog riječkog slikara i grafičara Branka Lenića. Bit će izložen njegov najnoviji ciklus (2016.) od 6 računalnih grafika u boji velikog formata (150x150cm) printanih na tekstilu na temu planina

Branko Lenić svestrani je umjetnik suvremenog izričaja, koji stalno istražuje i stalno teži novome. U svom osnovnom mediju – grafici, okušao se s mnogim materijalima i tehnikama (pajzažne kompjutorske grafike, fotoprintovi, printovi na tekstilu, kombinirane tehnike s kolažom), ali su mu izazov i drugi mediji i druga umjetnička područja, pa je danas afirmiran kao land –artist, kao procesualni i konceptualni umjetnik, kao autor ambijentalnih instalacija, performansa, intervencija u javnim prostorima i umjetničkih eko-akcija; kao umjetnik multimedije i intermedije te kao autor tkzv. „antropologijske umjetnosti“: prostornih ready-made i objects-trouvés asamblaža i ambijenata. Najveća inspiracija mu je priroda, a u prirodi planine. One su za njega ne samo kao umjetnika, nego i kao planinara i trekera, stalni izazov i strast. Redovno pohodi njihove vrhunce, otkrivajući na njima točke srazova mikro i makro energija, koje detektira kao točke unutarnjih (autorovih osobnih) i vanjskih (mitskih, kozmičkih) dodira. (prilagođeno iz predgovora, Višnja Slavica Gabout)

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja će izložbu i otvoriti, a koja u tekstu predgovora kataloga o ovim Lenićevim radovima između ostalog piše:

“Lenić je obišao veliki dio poznatih hrvatsih planina, s njima usuglasio ritam koraka i otčitao njihov energetski kôd. Obišao je i mnoge poznate svjetske planine – Himalaje u Nepalu, kao i niz njih u južnom Tibetu – od Lhase do svete planine Kailash. Sve su to mitski, duhovni prostori kozmičkih tišina; sve staništa bogova. Dodiri s njima i njihovim i ozračjima za Lenića su uvijek na neki način povratak u ishodište; u univerzalnost primordijalnog doba. Ali i poniranje u individualnost svoje unutrašnjosti. Zato je u svom najnovijem ciklusu računalnih grafika isprintanih na tekstilu (svojevrsnom land-artu, koji koncepcijom „emotivnog otiska“ prirode na tekstilu korespondira s tibetanskim molitvenim zastavicama, koje su uzuzetnih vizualno-taktilnih svojstava) složio u parove hrvatske i svjetske planine po njemu bliskom ključu, ne opisujući zbilju, nego je uzimajući kao matricu za dekonstruiranje i preslagivanje. Kako bi mogao kreirati jednu novu – sasvim osobnu stvarnost. Osobnu i imaginarnu, u kojoj se u jednoj točci dodiruju prostori i vremena, preklapaju očišta i susreću svjetovi . U kojoj se dodiruje realni i mentalni krajolik, a slika (image) poput vizualnog dnevnika reflektira impresije i emocije, energije i vibracije, misli i vizije. Svjedočimo u ovim radovima o prevođenju viđenoga, zapamćenoga i zamišljenoga u novu vizualnu strukturu. O reprogramiranju stvarne prirode te njezinu preslagivanju i montaži po jednom subjektivnom ključu. Lenićevi planinski pejzaži spoj su različitih pogleda i različitih vizura. U konačnici su pretvoreni u apstraktne pejzažne konstrukcije sastavljene od realnih fraktala zbilje i nestvarnih, magičnih metamorfoza. Točke dodira – spoj planinskih vrhova u inverziji, mjesta su snažnog prijenosa energija, pulsiranja i iskrenja. Mjesta koja dinamiziraju i ugrijavaju okolni prostor, pa se boja rasplamsava i optički titra, prenoseći vizualnu i taktilnu asocijaciju ovoga naizgled kozmičkog dodira u osobni svemir Lenićevih intimnih introspekcija, emotivnih egzaltacija i kontemplacija.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

Izložba Branka Lenića moći će se razgledati u Galeriji Turnac u Novom Vinodolskom do 25. srpnja 2016. svaki dan od 10 do12 i od 20 do 23 sata. Ulaz je slobodan.