41. Osorske glazbene večeri – Ususret otvorenju

Zajedničkim koncertom Cantus Ansambla i Zagrebačkih solista u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u nedjelju, 21. srpnja, s početkom u 21 sat bit će otvorene 41. Osorske glazbene večeri

OSOR fotografija1

Ansamblima će ravnati maestro Berislav Šipuš, a uz izvedbu Suite iz baleta Pulcinella Igora Stravinskog, program u skladu s tradicijom festivala koji potiče i promiče hrvatsko umjetničko stvaralaštvo, donosi i dva djela hrvatskih skladatelja.

Riječ je o praizvedbi djela Srđana Dedića (1965.), Self-Fulfilling Prophecies (Samoispunjavajuća proročanstva) te izvedbi skladbe Pjesme moje majke skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog (1896. – 1955.), kojemu je posvećen i čitav festival, u povodu 120. obljetnice rođenja. U izvedbi djela Štolcera Slavenskog Zagrebačkim solistima pridružit će se naš mladi, a već iznimno uspješan pjevač, bariton Leon Košavić.

OSOR fotografija2

Dedićevo djelo jedna je od praizvedbi koje je naručio festival, a uz njega nova djela za Osor skladali su i Davorin Kempf te Viktorija Čop, dok će udaraljkaši Filip Merčep i Nicolas Sinković predstaviti novi zajednički projekt za udaraljke i elektroniku. Potragu za suvremenim izrazom najavit će zvučna instalacija Bojana Gagića Metanoia, postavljena u bunaru na glavnom osorskom trgu, a koju će posjetitelji moći poslušati prije svakog od festivalskih koncerata.

Među šesnaest programa koje donosi ovogodišnje izdanje festivala treba istaknuti koncert posvećen skladatelju Vinku Jeliću (1596. – 1636.) na kojem će članovi Zbora HRT-a uz pratnju instrumentalnog ansambla, a pod ravnanjem Tomislava Fačinija predstaviti izbor iz njegovih triju zbirku duhovnih skladbi.

Posebnost osorskog festivala je i „festival unutar festivala“ – Monika Leskovar & Prijatelji, intenzivni niz od tri koncerta komorne glazbe (26., 28. i 30. srpnja) na kojima naša proslavljena violončelistica drugu godinu za redom nastupa sa svojim prijateljima i kolegama, prije svega vrhunskim glazbenicima: Giovannijem Sollimom, Giuseppeom Andalorom, Giovannijem Guzzom, Aleksandrom Miloševim, Susannom Yoko Henkel i Danushom Waskiewicz.

OGV vizual horizontalno

Ostatak programa festivala donosi pregršt izvrsnih nastupa umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, uključujući gitarista Edina Karamazova, nagrađivane južnokorejske violinistice Soyoung Yoon i poljskog pijanista Marcina Sikorskog, mladog Aljoše Jurinića koji trenutno osvaja pozornice svijeta, gitarističkog kvarteta koji čine Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić, dua violinista Martina Draušnika i gitarista Krešimira Bedeka te mladog novooformljenog Trija 1887. koji će nastupiti s klarinetistom Domagojem Pavlovićem. Nakon nastupa talijanskog ansambla I Solisti di Pavia pod ravnanjem violončelista i dirigenta Enrica Dinda, festival će još jednom ugostiti hornista Radovana

Vlatkovića, ovaj put uz gostujuće nastupe violinista Marina Marasa i pijanista Danijela Detonija. Mjesec dana trajanja festivala bit će zaključeno 21. kolovoza, nastupom uglednog gudačkog kvarteta Henschel.

Program festivala dostupan je na internetskim stranicama Osorskih glazbenih večeri, www.osorfestival.eu.

OSORfestival poster