Slavonski konji u trsu “usidreni” u krčkoj uvali

Krk dupin

Nesvakidašnji Park skulptura i atelje na otvorenom Udruge Arteco

Krk dupin

Dragutin Pasarić

Prije ulaza u Punat (otok Krk) na području Dunata, uz iznimno slikoviti lokalitet Prvo more 7. srpnja otvoren je nesvakidanji Park skulptura i atelje na otvorenom Udruge Arteco. Okosnicu Udruge čine petorica braće Pavletić: Zdenko, Zoran, Zdravko, Danijel i Marin iz sela Malino (općina Oriovac, nedaleko Slavonskog Broda). Njihov stvaralački moto je živjeti umjetnost u potpunom suglasju s prirodom. Po njima – ona je sam svoj, u ovom slučaju skulptorski majstor. Dodat ćemo, ne bez razloga – autori su velemajstori u pronalaženju već stvorenih, ili njihovom rukom oblikovanih tema, primjerice u parku dominirajućeg veličanstvenoga konja

Foto: Krčki val i Udruga Arteco

Gotovo za ne vjerovati je da mu usidrenom u primorski pejzaž gipkost i skladnost u naponu snage daju trsovi vinove loze. Taj oblik stvaralaštva petorice slavonske braće uz Prvo more dočekan je od brojno zainteresiranih – ne samo s divljenjem u oku. Osjetilo se to nakon na sopilama odsvirane mandinjade u pozdravnom govoru sa slavonskim naglaskom direktora. Udruge i umjetničkog voditelja Zorana Pavletića, a posebice u dobrodošlici na narječju ovog krčkog prostora. Nadahnute riječi uputio je dr. Rado Žic Mikulin, ali i pohvalu napisao prikazom Luš (konj) od trtine u otočkom mjesečniku Krčki val. Inače fotografija skulpture dominira i naslovnicom srpanjskog broja. Potporu autorima u promicanju stvaralaštva daju i ogranci Matice hrvatske u Kutini i Lipovljanima, a koji zapaženo svojim programima skrbe za zaštitu prirodne baštine (priredbe: Budućnost na rubu močvare, Rijeka, šuma nebo) U prigodi otvaranja parka stoga je osvrt uz izložena djela u ime Ogranka Matice hrvatske iz Kutine dao povjesničar umjetnosti Mladen Mitar, prof. (kustos Galerije Muzeja Moslavine iz Kutine). Pod dojmom viđenoga specijalno za Akademiju Art prokomentirao je:

Projekt braće Pavletić dobar je pokušaj kako uvjeriti ljude da umjetnost mijenja perspektivu kojom promatraju svijet i pozivaju na novi okvir mišljenja. Naime riječ je o skulpturama izrađenim od prirodnih materijala u drvetu vinove loze, masline i vrbe. Najčistiji otok Hrvatske, otok Krk dobio je ovom izložbom skulptura u krajoliku još jedan epitet ekološkog, još jedan primjer očuvanja okoliša. Ovo je ideja o humanom poslanju umjetnosti koja preobražava društvo putem umjetničke kreativnosti. Skulpture braće Pavletić nastale su od prirodnih materijala pronađenih snagom imaginacije i bogatim asocijativnim kontekstom, tek malo dodatno obrađene. Tematski raspon kreće se od animalističkih prikaza, ljudske figure, religioznih sadržaja pa do apstrakcije i primijenjenog dizajna. Ovi prirodni materijali posjeduju bogate likovne strukture osobito maslina i loza a vrba sa sjevera svojom patinom približila se boji kamena. Propeti slavonski konj izrađen od trsa divergentnih kretnji, anatomski savršeno građen, za koga je trebalo iskrčiti i vinograd. Mitski Pegaz tek se spustio na zemlju koji plijeni začudnom snagom, društvo mu čine jelen, tovar i delfin od vrbe koji se nasukao na samom žalu pored mora. Klupa za dvoje u antropomorfnoj izvedbi mami ljubavnike. Sve je jedinstven dio okoliša koji skladno diše. Plava morska pučina čini paspart koji ponajviše afirmira propetog konja na dvije noge a sve to je začinjeno ugodnim mediteranskim miomirisima smilja i lavande.

Krk konji 3

krk konj u noći

KRK publika

Krk konj 2