Zagrebačka fil(m)harmonija otvara 56. Glazbene večeri u sv. Donatu

Svečano otvorenje 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu nesvakidašnjim kulturnim iskustvom – spojem filmske i glazbene umjetnosti

Kresimir Batinic 1

Jedna od najdugovječnijih tradicija Zadra jest njegov glazbeni ljetni festival – Glazbene večeri sv. Donatu koji razotkriva najljepše prostore Grada i pretvara ih u inspirativne koncertne pozornice

Po 56. put Večeri će stanovnicima Zadra, kao i njegovim brojnim posjetiteljima, pružiti pregršt koncertnih iskustava koja će zasigurno pamtiti do idućeg ljeta.

56. izdanje Glazbenih večeri u sv. Donatu svečano će započeti u ponedjeljak, 11. srpnja, tradicionalnim događanjem na Forumu u 21:30 h!

FIL(M)HARONIJA: Glazbene večeri u sv. Donatu i Zagrebačka filharmonija donose spoj dvije grandiozne umjetnosti – filmske i glazbene – te će pružiti publici nesvakidašnji i intrigantni doživljaj projekcije nijemog filma uz izvođenje glazbe uživo. Radi se o filmu Mališan (The Kid), prvom dugometražnom filmu u kojem kultni komičar Charlie Chaplin potpisuje režiju, produkciju te glazbu, a ujedno tumači i glavnu ulogu. Godine 1921. film Mališan je postao nakon premijernog prikazivanja golem hit, a mnogi ga smatraju i najvećim trijumfom u Chaplinovoj karijeri. Partitura glazbe za ovaj film naknadno je skladana 1971., a njome će dirigirati uspješni hrvatski dirigent mlađe generacije Krešimir Batinić koji je imao priliku ovaj orkestar predstaviti i zahtjevnoj njujorškoj publici u Carnegie Hall – u.

Zagrebačka filharmonija započela je sa svojim Filmskim ciklusom 2012., no ovo će biti prvi put da zadarska publika ima priliku uživati u ovakvom spektakularnom filmsko-glazbenom doživljaju.

11. 7., ponedjeljak, Forum, 21.30 h

Fil(m)harmonija
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
Krešimir BATINIĆ, dirigent
Charlie Chaplin: Mališan (The Kid)

Što nas očekuje?

Već dva dana nakon svečanog otvorenja na Forumu, nastavlja se niz koncerata na Glazbenim večerima. Ljubitelji flaute, ali i svi oni koji su željni lijepog muziciranja, imat će priliku čuti neobičan i jedinstven ansambl na našoj sceni – Zagrebački ansambl flauta, jedini ansambl takve vrste u Hrvatskoj.

13. 7., srijeda, crkva sv. Donata, 21:00 h

ZAGREBAČKI ANSAMBL FLAUTA
Renata Penezić, umjetnička voditeljica

Više o programima na: www.donat-festival.com

Više o programima na: www.donat-festival.com

Mališan Charlieja Chaplina, jedna od najuspješnijih filmskih kombinacija slapstick komedije i emotivno nabijene radnje, prvi je dugometražni film u kojem ovaj kultni komičar potpisuje scenarij, režiju, produkciju te naknadno skladanu glazbu (iz 1971.), a ujedno tumači i glavnu ulogu. Film donosi priču o Skitnici, vjerojatno najpoznatijem liku s celuloidnih vrpca ikada, čije razne dogodovštine pratimo u većini Chaplinovih filmova, koji ovoga puta preuzima brigu o malenom napuštenom dječaku. Kako dječak odrasta, tako ga Skitnica sve više uvodi u tajne uličnog života, sve dok u dobi od 5 godina ne postane ravnopravan (i jednako uspješan u sitnim krađama i prijevarama) Skitničin poslovni suradnik. U fascinantno uspješno izvedenoj ulozi dječaka našao se maleni Jackie Coogan, kojeg je ova uloga prometnula u prvu pravu dječju filmsku zvijezdu.

Film je nakon premijernog prikazanja u veljači 1921. postao golemi hit, a mnogi ga smatraju i najvećim trijumfom u Chaplinovoj karijeri. Program Fil(m)harmonija od samoga je početka praćen iznimno snažnim interesom publike, koja svake godine u dupkom punoj dvorani uživa u spektakularnom filmsko-glazbenom aranžmanu. Dosad su na ukupno 21 projekciji, kojima je prisustvovalo gotovo 10.000 posjetitelja, prikazana tri velika nijema filmska ostvarenja: Nosferatu F. W. Murnaua iz 1922. (sezona 2012./2013.), Krstarica Potemkin Sergeja Ejzenštejna iz 1925. (sezona 2013./2014.) te Cirkus Charlieja Chaplina iz 1928. (sezona 2014./2015.). Misiju postavljanja najznačajnijih i svima poznatih dugometražnih klasika s početaka svjetske kinematografije na platno kultnog zagrebačkog kina u Varšavskoj 3 preuzeli su Zagreb Film Festival i Zagrebačka filharmonija, a sve kako bi ova ostvarenja publici predstavili na najpotpuniji mogući način, spojem dviju umjetnosti – filmske i glazbene!

The Kid 9 hd

Charles Spencer Chaplin rođen je u Londonu 1889. godine. Njegov otac bio je svestrani pjevač i glumac, a majka, poznatija pod umjetničkim imenom Lily Harley, atraktivna glumica te pjevačica, koja je popularnost postigla u opereti. Nažalost, otac je umro prije nego je Charlie napunio deset godina, a majka se nakon smrti supruga razboljela pa su se Charlie i njegov brat Sydney morali već u tako ranoj dobi sami novčano uzdržavati. Naslijeđeni talenti za glazbu i kazalište bili su najbolji ulozi za njihove karijere. Charlie je imao svoj profesionalni debi kao član tap dance skupine The Eight Lancashire Lads i uskoro je postao vrlo popularan tap plesač. U dobi od 14 godina imao je prvi kazališni nastup (u Sherlocku Holmesu), a zatim je počeo karijeru u vodvilju, koja ga je odvela do Sjedinjenih Američkih Država: godine 1910. dobio je glavnu ulogu u britanskoj kazališnoj trupi Fred Karno i za njihove je turneje po Americi postao vrlo popularan među publikom. Nakon što se skupina 1912. vratila u Sjedinjene Države, Chaplinu je ponuđen ugovor za film. U svijet filma ušao je preko tvrtke Keystone Film Company, no uskoro su se ostale filmske kompanije počele boriti za njega i krenuo je veliki filmski uspjeh. Za Mutual Film Corporation snimio je uspješne komedije poput The Floorwalker, The Fireman, The Vagabond, The Cure, Easy Street, The Adventurer i druge, no po isteku ugovora 1917. godine odlučuje samostalno producirati svoje filmove, vođen željom za većom umjetničkom slobodom. Počinje graditi vlastiti studio u Hollywoodu, a prvi film koji je samostalno producirao bio je A Dog’s Life, nakon čega se okrenuo ratnoj tematici kao inspiraciji: snimio je The Bond, Shoulder Arms, Sunnyside te A Day’s Pleasure (1919.). Iste godine u travnju uz partnere osniva distributersku tvrtku United Artists Corporation, no ugovor s tvrtkom First National obvezao ga je da snimi još dva filma: radio se o filmu The Kid, remek-djelu s Jackiejem Cooganom, najvećim dječjim glumcem kojeg je svijet ikad vidio. Iduće godine snimio je The Idle Class, a zatim odlazi u Europu na duži odmor, nakon čega se posvećuje angažmanu u United Artistsu. Pod tom je etiketom Chaplin snimio još osam uspješnih filmova, između kojih i The Great Dictator (1940.), u kojem glumi Hitlera te prvi puta govori na platnu.

Njegova svestranost proteže se i na pisanje, glazbu te sport. Bio je autor četiriju knjiga, kao i svih svojih scenarija. Kao samouk, ali vrstan glazbenik, svirao je nekoliko instrumenata podjednakom lakoćom, a skladao je i glazbu za svoje filmove, kao i mnoge popularne pjesme poput Sing a Song, Smile, Eternally, You are My Song i druge. Bio je jedan od rijetkih komičara koji ne samo da je financirao i producirao gotovo sve svoje filmove već ih je i režirao, skladao glazbu te u njima glumio. Bio je i otac osmero djece. Umro je na Božić 1977. godine.

Mnogi Chaplinovi obožavatelji smatraju Mališana njegovim najboljim i najintimnijim filmom. Film je proizašao iz velikih emocionalnih turbulencija u njegovu privatnom životu. Godine 1918. Chaplin je kompromitirao svoj ugled oženivši 17- godišnju glumicu Mildred Harris. Par je imao malo toga zajedničkog, stoga je Chaplin vrlo brzo nakon vjenčanja zapao u stanje osobe frustracije i letargije, što je kao posljedicu imalo akutnu kreativnu blokadu. Kasnije je Chaplin o toj fazi napisao: “To je bila krajnja granica mojeg emocionalnog zdravlja”. Mildred je zatrudnjela i rodila dječaka koji je umro samo tri dana nakon poroda, što je Chaplin vrlo teško podnio i patio je od posttraumatskog stresa. No, reakcije kreativnih umova su redovito nepredvidive. Desetak dana nakon ispraćaja, Chaplin je zakazao audiciju za malu djecu u njegovom filmskom studiju. Činilo se da je njegovoj kreativnoj blokadi došao kraj. Bio je inspiriran i uzbuđen zbog nacrta priče koja se u njemu rađala. Priče o Skitnici koji postaje zamjenski otac malome dječaku. Tih je dana igrom slučaja otišao pogledati predstavu u kojoj je nastupao virtuozni plesač. Na kraju predstave plesač je na pozornicu doveo svojeg četverogodišnjeg sina – prekrasnog dječaka imenom Jackie Coogan. Chaplinu se dječak jako svidio, znao je da će biti zvijezda njegova budućeg filma. Jackie je bio rođeni mimičar, mogao je imitirati svaki izraz lica ili radnju koju bi mu Chaplin zadao, što ga je činilo savršenim za Chaplinov novi film. Snimanje filma trajalo je više od devet mjeseci, no činilo se da Chaplinova inspiracija nije nimalo popuštala. Jedinu stanku od snimanja napravio je kad je bio prisiljen zbog obaveza prema drugim distributerima raditi nekoliko tjedana na promociji filma A Day’s Pleasure. Chaplin nikad ranije nije bio tako opsjednut savršenstvom kao za vrijeme snimanja Mališana. S velikim je strpljenjem iznova i iznova snimao one scene kojima nije bio potpuno zadovoljan, tako da je na kraju snimanja filma imao pedeset puta više trake nego što je bilo potrebno za film!

Mališan je vjerojatno najmoćniji spoj komedije i snažne emotivnosti. Film otkriva priču o majci koja napušta svoje dijete, a pronalazi ga Skitnica koji ga nevoljko usvoji i postane njegov zamjenski roditelj. Kada dječak napuni pet – šest godina, Skitnica i usvojeni dječak sklapaju profitabilno poslovno partnerstvo: dječak po gradu razbija prozore, a Skitnica “pošteno” zarađuje za život popravljajući ih. Skitnica se žustro bori sa socijalnom službom i protivi se udomljavanju dječaka u jedan od domova za nezbrinutu djecu. Naposljetku se dječak vraća svojoj majci, koja je u međuvremenu postala slavna operna zvijezda.

Emocionalni vrhunac filma dosegnut je u sceni u kojoj socijalna služba pokušava Skitnici oduzeti dječaka i odvesti ga u dom. Bol Skitnice i njegov bijes koji iskazuje tijekom borbe za dječaka bez sumnje su inspirirani njegovim osobnim sjećanjima na vlastito djetinjstvo kada su ga u dobi od sedam godina razdvojili od majke te je morao dalje živjeti u domu za nezbrinutu djecu.

Do kraja snimanja filma Chaplinov brak je propao: Mildred i on započeli su brakorazvodni proces. U strahu da će njezini odvjetnici pokušati oteti prava na Mališana, Chaplin i njegovi najbliži suradnici pobjegli su iz Kalifornije. Film je potajno montiran u Salt Lake Cityju i New Yorku. Premijerno je prikazan 1921. godine i doživio je golemi uspjeh. Bio je to dotad najveći Chaplinov filmski trijumf. Jackie Coogan je u dobi od sedam godina postao velika zvijezda. Primio je priznanja i počasti od predsjednika i Pape (za vrijeme europske turneje). Uživao je u blagodatima svoje dječje glumačke karijere, no kako je odrastao život mu je postajao sve teži. Majka i očuh potrošili su njegovu glumačku zaradu pa je ostao bez novca. Njegov je slučaj bio povod za rješavanje izvođačkih prava djece glumaca, a to je i danas u Hollywoodu poznato kao “Cooganov zakon”. Coogan je kasnije bio poznat kao zločesti Ujak Fester u televizijskoj seriji Obitelj Addams.

Godine 1921., kada je publika prvi put vidjela Mališana, Chaplin nije mogao predvidjeti da će to biti jedini film u njegovoj karijeri koji će iznjedriti drugu filmsku zvijezdu osim Chaplina samog te obojici donijeti tada neslućenu svjetsku slavu!