EK vijesti 8. srpnja 2016.

Konferencija za medije predsjednika Junckera, predsjednika Tuska i američkog predsjednika Obame

European Commission 1

Nakon sastanka čelnika EU-a i SAD-a koji je jutros održan u Varšavi uoči NATO-ova sastanka na vrhu, predsjednik Juncker istaknuo je središnju ulogu SAD-a, NATO-a i EU-a u globalnom poretku. PredsjednikJuncker potvrdio je da se razgovaralo o TTIP-u, pritom je dodao „pregovore želimo zaključiti do kraja ove godine“, zato Europska komisija dobila je mandat od šefova država i vlada EU-a. Izjave predsjednika Junckeradostupne su na internetu.

Predsjednik Juncker razgovarat će se kandidatom za povjerenika iz Ujedinjene Kraljevine

Britanski premijer David Cameron nominirao je Sir Juliana Kinga kao kandidata koji bi mogao zamijeniti povjerenika Hilla, koji je podnio ostavku. Predsjednik Jean-Claude Juncker primit će Sir Kinga na razgovor u ponedjeljak, 11. srpnja u 11 sati. Svrha razgovora bit će odrediti sposobnost kandidata za izvršavanje dužnosti europskog povjerenika, osobito u smislu članka 17. stavka 3. Ugovora o Europskoj uniji, koji kaže: „Članovi Komisije biraju se na osnovu svoje opće sposobnosti i europskog opredjeljenja, iz redova osoba čija je neovisnost neupitna.“

Izjava potpredsjednika Ansipa i povjerenice Jourove povodom prihvaćanja europsko-američkog sustava za zaštitu privatnosti u državama članicama

„Države članice danas su dale snažnu potporu europsko-američkom sustavu za zaštitu privatnosti, obnovljenom sigurnom okviru za transatlantske prijenose podataka. Time se otvara put službenom donošenju zakonodavnih tekstova kao i pokretanje europsko-američkog sustava za zaštitu privatnosti…“Izjava je dostupna ovdje, a dodatne informacije o europsko-američkom sustavu za zaštitu privatnosti ovdje.

Komisija dobila zeleno svjetlo za ulaganje u prometne projekte vrjedne 6,7 milijardi eura 

Države članice EU-a danas su službeno odobrile popis 195 projekata u području prometa koji će se financirati sredstvima EU-a u vrjednosti od 6,7 milijardi eura u sklopu poziva na podnošenje prijedloga iz 2015. u okviruInstrumenta za povezivanje Europe. Komisija je popis objavila 17. lipnja (vidi priopćenje za medije,memorandum i konferenciju za medije).

Klimatska politika: EU pokrenuo projekt suradnje s Korejom u području trgovanja emisijama vrjedan 3,5 milijuna eura 

EU je danas pokrenuo projekt suradnje s Republikom Korejom kojim se želi podržati provedba prvog nacionalnog sustava trgovanja emisija u istočnoj Aziji. Trgovanje emisijama ima sve bitniju ulogu u Kini, u kojoj će se nacionalno tržište ugljika pokrenuti 2017. 

Nagrade RegioStars 2016. – žiri odabrao 23 finalista kao najupečatljivije regijske projekte u Europi 

Neovisni žiri kojim je predsjedao zastupnik u Europskom parlamentu Lambert Van Nistelrooij odabrao je 23 finalista iz 14 država članica na osnovu četiri kriterija: inovativnost, učinak, održivost i partnerstvo. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli nagrada RegioStars 2016. koja će se održati 11. listopada, tijekomEuropskog tjedna regija i gradova 2016.

EUROSTAT – prve procjene broja stanovnika: broj stanovnika u EU-u 1. siječnja 2016. nešto veći od 510 milijuna… unatoč prvi put zabilježenom negativnom prirodnom prirastu

Procjenjuje se da je 1. siječnja 2016. broj stanovnika u Europskoj uniji iznosio 510,1 milijun osoba, dok je 1. siječnja 2016. EU imao 508,3 milijuna stanovnika. Tijekom 2015. u EU-u je rođeno gotovo 5,1 milijun djece, dok je umrlo 5,2 milijuna osoba, što znači da je u EU-u prvi put zabilježen negativan prirodni prirast stanovništva. Ukupan pozitivan prirast uglavnom je uzrokovan neto migracijom. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji

Kalendar Tjedne aktivnosti povjerenika