Skip to content

Svaki četvrti Bečanin ljeto provodi u gradu

Bečani potroše više od 180 milijuna eura na organizaciju slobodnog vremena tijekom ljetnih mjeseci. Jedno od omiljenih mjesta na kojima provode slobodne vrijeme su ugostiteljske terase, što prvenstveno pogoduje porastu prometa u gastronomiji

Bec foto by Snjezana Katic Macan nov 2012 24

Više od polovice Bečana ljetni godišnji odmor provodi u Austriji. Čak četvrtina stanovništva glavnog austrijskog grada godišnji odmor provede kod kuće, 28 % ih ostaje unutar austrijske granice. Na putovanje u Europu odluči se oko 36 %, a svega 9 % poduzme putovanje u daleke krajeve.

Bečani ne štede na novcu tijekom ljetnih mjeseci: u organizaciju slobodnog vremena ulože i do 183 milijuna eura. Prema anketi koju je među 500 ispitanika starijih od 15 godina provela bečka Gospodarska komora 65 % Bečana slobodno vrijeme provodi u prirodi, a njih 61 % u gradu. Bečani rade odlaze u restorane i kafiće (54 %), većina njih voljela bi kad bi ugostiteljske terase bile otvorene tijekom cijele godine. Markus Grießler iz Gospodarske komore navodi kako Beč tijekom ljetnih mjeseci nudi za svakog ponešto, pa tako osim aktivnosti na otvorenom (bavljenje sportom 51 %, odlazak na kupališta (37 %), odlazaka u restorane i kafiće, Bečani rado posjećuju i kazališta (23 %), muzeje (26 %) ili kina (32%). Ljeto u Beču nudi jako bogatu i raznovrsnu ponudu što znatno povećava kvalitetu življenja u tom gradu, kaže Markus Grießler.

Bec foto by Snjezana Katic Macan nov 2012 89