Pozdrav iz Cresa – Razglednica i grafike iz zbirke Damira Kovača

pozdrav iz cresa razglednica

Predstavljanje zbirke razglednica i grafika dr. Damira Kovača u Creskom muzeju pruža nam priliku da istovremeno vidimo povijest Cresa kroz jednu neobičnu prizmu i da svjedočimo strasti čovjeka koji je dugogodišnji kolekcionar i prijatelj Cresa

pozdrav iz cresa razglednica

6. 7. – 16. 8. 2016.

Izložba i monografija o razglednicama dr. Kovača daje nam uvid u stotinu godina povijesti mjesta koje je nedavno obilježilo 170. obljetnicu turizma, tako da ne čudi da se razglednice s motivom Cresa pojavljuju već krajem 19. stoljeća, paralelno s razglednicama drugih popularnih destinacija na jadranskoj obali. Na njima prepoznajemo popularne gradske motive, koji i danas privlače pažnju, ali vidimo i kako se kroz 20. stoljeće Cres širio izvan svoje stare jezgre.

Iako smo na razglednice skloni gledati kao na potrošan, ponekad i kičast, turistički materijal, one mogu biti i vrijedni kolekcionarski primjerci. Razglednice s prijeloma proteklog stoljeća prikazuju nam Cres kakav je nekad bio i kakvog ga možda nikad prije nismo mogli vidjeti. U prilog tome govori i činjenica da Creski muzej, iako sakuplja stare fotografije i razglednice u digitalnom obliku, nema zbirku koja bi se mogla mjeriti s ovom.