Skip to content

Lipovljanski Slovaci uz blagdan sv. Ćirila i Metoda

Dostojno obilježeni slavenski apostoli i suzaštitnici Europe

Lipovljani 1

Tekst i fotografije: Anđelka Štelma

Danas, 5.srpnja, je spomendan sv. Ćirila i Metoda, inače u Slovačkoj, zemlji koja je 1. srpnja preuzela predsjedanjem Europskom unijom – i državni blagdan. Na osobiti način slave ga Slovaci u višenacionalnom općinskom središtu Lipovljanima u najzapadnijoj Slavoniji. U nedjelju je tamošnja Matica slovačka (MS) ususret blagdanu već prema tradiciji priredila zapaženo obilježje tog datuma. Lijep broj članova MS i gostiju okupio se u dvorištu slovačke etno kuće, a čija je zbirka odnedavno verificirana odlukom Ministarstva kulture. Na brojne i različite djelatnosti lipovljanske MS u pozdravnoj riječi podsjetio je predsjednik Josip Krajči. Uz 20. obljetnicu sjećanja na početke rada jedne od najuspješnijih MS u Hrvatskoj, iznio je prvi predsjednik Ivan Hudec. Popraćeno je to i slovačkim glazbenim programom u izvedbi KUD-a „Lipa“ iz Lipovljana.

Lipovljani 2

Središnji čin okupljanja bio je posvećen misiji solunske braće sv. Ćirila i Metoda u prijevodu Biblije i drugih vjerskih knjiga na slavenski jezik u 9. stoljeću. Na njihov odaziv pozivu kneza Velikomoravske kneževine Rastislava govorio je Dragutin Pasarić, predsjednik prijateljskog Ogranka Matice hrvatske u Kutini Iznio je osobit značaj pisma glagoljice. Naznačio je kako proučavanjem i obrazovanjem to pismo i danas može činiti zanimljiv program prijateljskih matica, a posebno na pisanu baštinu može podsjetiti mlađe naraštaje, pa tako i mjesne OŠ Josipa Kozarca. Inače u njoj skupina učenika i ove školske godine uspješno je završila učenje slovačkog jezika.

Lipovljani 3

Uz ranije poznate spomenike na glagoljici uglavnom jadranske Hrvatske (Baščanska ploča, i druge) predavač Pasarić, posebno je upozorio na posljednjih desetljeća istraživački zanimljive glagoljske grafite iz Slavonije (Brodski Drenovac i Lovčić). Uz povijesne naglasio je i vrijednosti koje je u djelima slavenskih apostola šezdesetih godina prošlog stoljeća prepoznao i Drugi vatikanski sabor, naročito u bogoslužju na nacionalnom jeziku i na području ekumenizma. U tome je poseban doprinos pape Ivana XXIII i pape Ivan Pavlka II., a koji je Ćirila i Metoda 1980. godine proglasio i suzaštitnicima Europe. Obilježavajući spomenuti slovački nacionalni i vjerski blagdan članovi MS prisustvovali su i sv. misi u župnoj crkvi sv. Josipa.

See also  Milanović: Kriv sam. Tko bi bio kriv? Moja tajnica?

Lipovljani 4

Lipovljani 5

Lipovljani 6