Skip to content

Ai Weiwei: Cicle of Animals/Zodiac Heads

Ai Weiwei Circle of Animals Zodiac Heads 2 Belvedere Wien

Ai Weiwei, rođen 1957. u Pekingu, pripada najznačajnijim suvremenim umjetnicima. U svojim djelima tematizira povijest, kulturu i politiku svoje domovine, a povodom svoje prve samostalne izložbe u Austriji „translocation – transformation“, koja će biti otvorena 13. srpnja 2016 u bečkom muzeju za suvremenu umjetnost 21er Haus, u vrtu muzeja Belvedere postavljeno je 12 kolosalnih brončanih životinjskih glava.

Njegov Circle of Animals/ZodiacHeads iz 2011. predstavlja 12 brončanih glava kineskog horoskopa kojima se referira na vodene satove, također u obliku ljudskih i životinjskih glava, koji su nekoć stajali u vrtu carske ljetne palače Yuanming Yuan u Pekingu. Francuske i britanske trupe su 1860. uništili čitavu palaču, a nebrojena kulturna blaga, među njima i brončane glave, ukradena su i raspršena po čitavom svijetu. Kina je između 2000. i 2007. uspjela vratiti pet originalnih glava, a 2009. još dvije koje se nisu uspjele prodati na dražbi. Pet brončanih glava nedostaje i dan-danas.

Ai Weiwei je svojim djelom stvorio novu interpretaciju divovskih dimenzija – životinjske glave teške su oko 500 kilograma i postavljene su na šipke visoke tri metra. Sasvim svjesno nabija glave na šipke evocirajući time europska obezglavljivanja.

Instalacija Circle of Animals/Zodiac Heads dosad je postavljena u São Paolu, New Yorku, Los Angelesu, Taipeiju, Parizu i Londonu, a do 20. studenog 2016. moći će se vidjeti i u Beču.

Ai Weiwei Belvedere Wien

See also  Viennafair 2014