Skip to content

EK vijesti 28. lipnja 2016.

Predsjednik Juncker: Europa ide dalje

European Commission 1

Predsjednik Juncker uz nazočnost Kolegija svih povjerenika, uključujući lorda Hilla, obratio se okupljenima na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja je bila posvećena ishodu britanskog referenduma. Pritom je ponovio kako žali zbog odluke britanskih birača, ali da je poštuje. Podsjetio je da su prošlog petka četiri europske institucije zajedničkom izjavom zatražile jasno očitovanje. Taj zahtjev ponovio je pred Parlamentom: „Pozivam Vladu Ujedinjene Kraljevine da što je prije moguće razjasni situaciju… ne nužno danas, ni sutra ujutro, ali ubrzo”. Isto je tako naglasio da ne želi da „itko pomisli kako su tajni pregovori mogući”. Ne će biti prethodnih pregovora jer „bez službene obavijesti nema pregovora” (no notification, no negotiation), rekao je. Nadalje inzistirajući na činjenici kako „ne treba mijenjati bit da Europa ostaje projekt mira i projekt budućnosti”. „I dalje nastavljamo okrenuti prema budućnosti”, rekao je predsjednik Juncker ističući da Komisija nastavlja u pravcu kojim je krenula uz suglasnost ovog Parlamenta, naročito kod smanjenja birokracije u Europi „osiguravajući dostojanstveno mjesto socijalnoj Europi”, razborite primjene Pakta o stabilnosti, ostvarenje energetske unije i digitalne Europe. Prilikom obraćanja predsjednik Juncker naglasio je da su „prava država osnivačica jednaka pravima ostalih država članica, onih koje nazivamo novim državama članicama”. „Do posljednjeg ću se daha boriti za ujedinjenu Europu”, rekao je dodajući da „nije doba za ponovno komadanje ovog kontinenta”.

Izjava povjerenice za trgovinu Cecilije Malmström o trgovinskoj politici EU-a

„U ovoj situaciji bez iznimnke naglašavam da smo jasno ujedinjeni kad je riječ o trgovinskoj politici EU-a, području politike u mojoj nadležnosti. Trgovina bitno i pozitivno pridonosi ekonomskoj i vanjskoj politici EU-a. Osigurat ćemo našim građanima da od nje i nadalje imaju  zbiljsku korist. Nadalje ćemo pregovarati s ključnim partnerima. (..) Nastavljamo s našim trgovinskim programom kako bismo pozitivno pridonijeli gospodarstvu ipotakli rast i stvaranje radnih mjesta.” Izjava je dostupna na internetu.

Tromjesečni pregled stanja zapošljavanja i socijalne situacije u EU-u: tri milijuna više zaposlenih nego godinu prije

Komisija je danas oznanila ljetno izvješće  tromjesečnog pregleda stanja zapošljavanja i socijalne situacije iz kojeg se vidi da je stopa zaposlenosti primjetno porasla i u EU-u i u europodručju ali i da je zaposlenih u EU-u tri milijuna više nego godinu prije. Ljetno izvješće tromjesečnog pregleda stanja zapošljavanja i socijalne situacije za 2016. dostupno je ovdje.

Komisija poziva na pojačani angažman u integraciji Roma

Komisija je danas donijela godišnje izvješće o integraciji Roma. U ovogodišnjoj se procjeni prvi put nalazi pregled mjera koje su države članice uvele po Preporuci Vijeća o djelotvornim mjerama integracije Roma u državama članicama iz 2013. kojom se od njih tražilo da promiču pristup Roma izobrazbi, tržištu rada, zdravstvenoj skrbi i stanovanju. Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans izjavio je: „Romi su dio naših društava i dio Europe. Ovo izvješće pravodobni je podsjetnik državama članicama da pokažu više političke odlučnosti i provedu svoje obveze na području integracije europskih romskih zajednica. Države članice trebaju u potpunosti iskoristiti relevantne političke, pravne i financijske alate kako bi osigurale jednake mogućnosti i uključivanje Roma u društvo.” Priopćenje za tisak i informativni članak  dostupni su na internetu.

Povjerenik Arias Cañete putuje u Kinu na sastanak skupine G20 o ministarskoj i dvostranoj suradnji na području energetike

Povjerenik EU-a za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañeteposjetit će Kinu od 29. – 30. lipnja. Ondje će na marginama foruma industrijskih predvodnika EU-a i Kine na tržištu ugljika predstavit novi projekt suradnje EU-a i Kine na području trgovanja emisijama.