Skip to content

EK vijesti 24. lipnja 2016.

Zajednička izjava predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, nizozemskog premijera Marka Ruttea, čija država obnaša dužnost rotirajućeg Predsjedništva Vijeća EU-a, i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera o ishodu referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini

European Commission 1

Predsjednik Schulz, predsjednik Tusk i premijer Rutte sastali su se jutros u Bruxellesu na poziv predsjednika Europske komisije Junckera i raspravljali o ishodu referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini, nakon toga medijima su priopćili zajedničkom izjavu:Britanski narod u slobodnom i demokratskom postupku izrazio je želju napustiti Europsku uniju. Iako žalimo zbog toga, poštujemo njihovu odluku.Prvi smo put u ovakvoj situaciji, i naš je odgovor jedinstven. Bit ćemo složni i poštovat ćemo temeljne vrjednote EU-a – promicanje mira i blagostanja njegovih građana. Unija 27 država članica ide naprjed. Unija je okvir za našu zajedničku političku budućnost. Vežu nas povijest, zemljopisni položaj i zajednički interesi pa ćemo na temelju toga razvijati suradnju. Skupa ćemo odgovarati na zajedničke izazove kako bismo potaknuli rast, povećali blagostanje i zajamčili sigurno okruženje našim građanima. Institucije će u to biti u potpunosti uključene.

Sad očekujemo od Vlade Ujedinjene Kraljevine da što prije postupi u skladu s odlukom britanskog naroda koliko god to bilo bolno. Svako bi odgađanje samo nepotrebno produljilo nesigurnost. Raspolažemo pravilima za uredno rješavanje nastale situacije. Člankom 50. Ugovora o Europskoj uniji utvrđen je postupak kojeg treba slijediti ako se država članica odluči povući iz Europske unije. Spremni smo brzo započeti pregovore s Ujedinjenom Kraljevinom o uvjetima njezina povlačenja iz Europske unije. Dok pregovori ne završe, Ujedinjena Kraljevina ostaje članica Europske unije sa svim pravima i obvezama koji iz toga proizlaze. Prema Ugovorima koje je Ujedinjena Kraljevina ratificirala, zakonodavstvo EU-nadalje se u potpunosti primjenjuje u njoj i na nju dok ne prestane biti članica EU-a.

Prema dogovoru, Novo rješenje za Ujedinjenu Kraljevinu unutar Europske unije, postignuto na Europskom vijeću 18. – 19. veljače 2016., sad više ne će proizvoditi učinke i prestaje postojati. Ne će biti ponovnih pregovora.

Nadamo se da će Ujedinjena Kraljevina u budućnosti biti blizak partner Europskoj uniji. Očekujemo prijedloge Ujedinjene Kraljevine u tom pogledu. U svakom će se sporazumu, koji će se sklopiti s Ujedinjenom Kraljevinom kao trećom državom, morati odražavati interesi obiju strana i postići ravnoteža u pogledu prava i obveza.

Izjava je dostupna na internetu na engleskomfrancuskom i njemačkom. Informativni je članak dostupan ovdje.

Konferencija za medije predsjednika Junckera dostupna je na servisuEbS.