EK vijesti 24. lipnja 2016.

Zajednička izjava predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, nizozemskog premijera Marka Ruttea, čija država obnaša dužnost rotirajućeg Predsjedništva Vijeća EU-a, i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera o ishodu referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini

European Commission 1

Predsjednik Schulz, predsjednik Tusk i premijer Rutte sastali su se jutros u Bruxellesu na poziv predsjednika Europske komisije Junckera i raspravljali o ishodu referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini, nakon toga medijima su priopćili zajedničkom izjavu:Britanski narod u slobodnom i demokratskom postupku izrazio je želju napustiti Europsku uniju. Iako žalimo zbog toga, poštujemo njihovu odluku.Prvi smo put u ovakvoj situaciji, i naš je odgovor jedinstven. Bit ćemo složni i poštovat ćemo temeljne vrjednote EU-a – promicanje mira i blagostanja njegovih građana. Unija 27 država članica ide naprjed. Unija je okvir za našu zajedničku političku budućnost. Vežu nas povijest, zemljopisni položaj i zajednički interesi pa ćemo na temelju toga razvijati suradnju. Skupa ćemo odgovarati na zajedničke izazove kako bismo potaknuli rast, povećali blagostanje i zajamčili sigurno okruženje našim građanima. Institucije će u to biti u potpunosti uključene.

Sad očekujemo od Vlade Ujedinjene Kraljevine da što prije postupi u skladu s odlukom britanskog naroda koliko god to bilo bolno. Svako bi odgađanje samo nepotrebno produljilo nesigurnost. Raspolažemo pravilima za uredno rješavanje nastale situacije. Člankom 50. Ugovora o Europskoj uniji utvrđen je postupak kojeg treba slijediti ako se država članica odluči povući iz Europske unije. Spremni smo brzo započeti pregovore s Ujedinjenom Kraljevinom o uvjetima njezina povlačenja iz Europske unije. Dok pregovori ne završe, Ujedinjena Kraljevina ostaje članica Europske unije sa svim pravima i obvezama koji iz toga proizlaze. Prema Ugovorima koje je Ujedinjena Kraljevina ratificirala, zakonodavstvo EU-nadalje se u potpunosti primjenjuje u njoj i na nju dok ne prestane biti članica EU-a.

Prema dogovoru, Novo rješenje za Ujedinjenu Kraljevinu unutar Europske unije, postignuto na Europskom vijeću 18. – 19. veljače 2016., sad više ne će proizvoditi učinke i prestaje postojati. Ne će biti ponovnih pregovora.

Nadamo se da će Ujedinjena Kraljevina u budućnosti biti blizak partner Europskoj uniji. Očekujemo prijedloge Ujedinjene Kraljevine u tom pogledu. U svakom će se sporazumu, koji će se sklopiti s Ujedinjenom Kraljevinom kao trećom državom, morati odražavati interesi obiju strana i postići ravnoteža u pogledu prava i obveza.

Izjava je dostupna na internetu na engleskomfrancuskom i njemačkom. Informativni je članak dostupan ovdje.

Konferencija za medije predsjednika Junckera dostupna je na servisuEbS.