Skip to content

18 godina Umjetničke kolonije u Neumu

Ovogodišnja kolonija posvećena pok. slikaru Franji Primorcu

18 umjetnicka kolonija neum 25

Muzej galerija Neum sa voditeljicom Kristinom Pavlović i Općina Neum su i ove godine organizatori Umjetničke kolonije i ujedno zaslužni da se ova stvaralačka manifestacija održava već 18 godina u Neumu

18. zaredom umjetnička kolonija svečano je otvorena u srijedu 22. lipnja 2016. godine u Grand hotelu Neum u Neumu. Izložba nastalih umjetničkih djela i njezino zatvaranje održano je u nedjelju 26. lipnja.

Ovogodišnja kolonija posvećena je pok. slikaru Franji Primorcu. Sudjelovali su umjetnici/slikari iz BiH i Hrvatske: Ana Cerovski, Branimir Dorotić, Branka Kopeti, Dubravko Mokrović, Duško Abramušić, Franjo Ferenčak, Goran Milinković, Iris Bondora Dvornik, Josip Ferenčak, Jure Jovica, Luce Đuraš, Ljiljana Knez, Marija Galić, Niko Ančić, Stanko Špoljarić, Stipe Zoraja, Tatjana Kreštan, Velimir Penović

18 umjetnicka kolonija neum 15

Predivne slike krajolika i bogatstva prirode Neuma, te njegove okolice, sa različitim motivima i izričajima i ove godine su na Umjetničkoj koloniji ostavile traga na novim djelima u raznim slikarskim tehnikama, a slikari su petak proveli upoznavajući neumsko zaleđe tražeći motive i inspiraciju u hercegovačkom kršu, da bi u konačnici posjetili i bili ugošćeni kod „Agroturizam Matuško“ u Moševićima.

Na svečanom zatvaranju načelnik Općine Neum, dr. Živko Matuško je pozdravio sve nazočne i zahvalio se svima na sudjelovanju, a voditelj Umjetničke kolonije prof. Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, te umirovljeni kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu na zatvaranju izložbe također se zahvalio svim sudionicima, domaćinu, a posebno Josipu Primorcu, bratu pok. slikara Franje kojem je posvećena ova kolonija i o kojem je sažeto rekao riječi hvale za posebnog umjetnika, velike duše, dobrog duha, vesele božanske naravi i omiljenog među svojim kolegama. Potom se kritički izjasnio o radu svih sudionika osobno, da bi u konačnici ne krijući zadovoljstvo najavio ponovno druženje dogodine u Neumu.